mandag 28. desember 2009

Halv skatt i desember – trodde du!

Mange går rundt i den villfarelse og tror at staten er snill og gir oss halv skatt i desember. Du trodde kanskje det du også? I så fall tar du feil.

Nå tenker du kanskje at jeg er på villspor, for du ble da vitterlig trukket halv skatt i desember. Og du kan bare slappe av! Du ble trukket mindre i skatt i desember. Men den eneste grunnen til at så skjedde var at du betalte for mye skatt resten av året. Jepp, det er sant. Fra januar til november blir du trukket mer i skatt enn det inntekten din skulle tilsi, slik at du slipper å betale full skatt i desember.

Hvorfor?
Svaret er at dette er en tvungen sparing til jul slik at staten skal slippe å få halve befolkningen rekendes inn dørene på sosialkontoret i desember. Erfaring viser at en viss andel av befolkningen er dårlige til å planlegge økonomien sin, og derfor er ute av stand til å spare opp en buffer til de økte utgiftene som desember og julefeiring normalt fører med seg – på tross av at alle vet i god tid hvor desember er plassert i kalenderen.

Ekstra skatt resten av året er altså statens måte å gi befolkingen en livbøye slik at den skal komme seg helskinnet gjennom juleshoppingen.

Lurer seg selv
Jeg har noen kollegaer som var svært gira på å jobbe overtid i denne siste måneden av året, for som de sa: ”det er jo halv skatt!”. Resten av året er det så som så med viljen til å jobbe ekstra. De har rett og slett ikke forstått hvordan skatten beregnes.

Når du får tilsendt skattekortet fra likningskontoret er det beregnet at du vil ha en stabil inntekt gjennom hele året. På det grunnlaget blir det beregnet hvor mange kroner du skal betale for mye i skatt fra januar til november. Om du så jobber ekstra mye i desember ender du bare opp med å ha blitt trukket for lite de foregående månedene. Resultat: Baksmell til neste år.

Konklusjon
Det spiller ingen rolle om du tjener lønna di i en måned med full eller halv skatt. Skatten du må betale for hele året blir den samme uansett.

Du kan selvsagt argumentere med at mye jobbing i desember gir deg et forskudd, siden du ikke trenger å betale inn restskatten før langt ut i neste år. Og det er jo til en viss grad korrekt – gitt at du setter pengene til side og lar de forente seg i mellomtiden.

Men da vil jeg argumentere med at om alle lærte seg å spare fornuftig kunne vi sluppet halv skatt i desember, og heller fått lavere skatt resten av året. Med sunn fornuft og gode sparerutiner ville du tjent på det økonomisk. Sagt med andre ord: Du som er flink å spare betaler prisen for at andre er noen rotehoder.

Ha en fortsatt strålende julefeiring!

PS! Akkurat det samme gjelder når det kommer til feriepenger.

5 kommentarer:

 1. Jeg har noen kollegaer som var svært gira på å jobbe overtid i denne siste måneden av året, for som de sa: ”det er jo halv skatt!”.

  Dette er grunnen til at lavere skatt vil kunne øke produktiviteten og verdiskapningen. Dermed kan staten paradoksalt nok få inn mer penger ved å senke skattetrykket.

  SvarSlett
 2. Zio Paperonedesember 30, 2009

  Er ikke helt enig, abeltveit. Dersom lav skatt blir standard, er den ikke lav lenger. Det er det at man har høy skatt ti måneder i året som gjør at folk oppfatter den som lav i desember. Og fjerner man sammenligningsgrunnlaget, er det ikke like motiverende å jobbe overtid lenger, man har jo bare den like høye skatten som resten av året uansett.

  SvarSlett
 3. Dette er et ganske komplekst økonomisk spørsmål. Men jeg tror nok at Zio Paperone har rett. Den psykologiske virkningen av penger vil for mange (de fleste?) overstyre det rasjonelle.

  Hvis ikke burde det vært en entydig sammenheng at dess lavere skattetrykk et land har, dess høyere produktivitet og verdiskapning skulle landet hatt. En slik sammenheng finnes ikke. Svært mange land ligger langt bak Norge når det kommer til produktivitet, effektivitet og verdiskapning - på tross av at vi har et mye høyere skattetrykk en mange andre.

  Les forøvrig om Laffer-kurven på http://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve

  Laffer-kurven viser et tankeeksperiment om at ved svært høy skattesats kan staten øke skatteinntektene ved å senke skattesatsen.

  SvarSlett
 4. Zio Paperone:
  Dersom lav skatt blir standard, er den ikke lav lenger.

  Jeg er ikke enig med argumentet ditt, men anerkjenner i hvert fall at det er basert på en riktig forståelse av menneskesinnet. Jeg tror det er riktig at mennesker kan og vil venne seg til mye, men det forandrer ikke det faktum at mennesker som jobber, sparer og står på, raskere vil se effekten av sitt slit med lavere skatter.

  La oss i et tankeeksperiment anta at vi har to identiske kvinner med et nyttårsforsett om å begynne å trene for å ta av ti kilo. Begge trener like hardt og spiser like sunt i det nye året, men for hver kilo den ene kvinnen trener vekk, legger staten på en halvkilo med fett. Det er åpenbart hvilken av kvinnene som vil ha mest fremgang, motivasjonen vil komme med resultatene, og kvinnene vil få ulik treningslyst.

  Pengemannen:
  Hvis ikke burde det vært en entydig sammenheng at dess lavere skattetrykk et land har, dess høyere produktivitet og verdiskapning skulle landet hatt.

  Ikke nødvendigvis. Det kan være mange andre faktorer som virker inn, og som dermed skjuler den positive effekten som jeg tror at lavere skatt har. Heri er problemet med humaniora og samfunns-"vitenskapelige" disipliner - det er håpløst vanskelig å teste ens hypoteser, og hvis man ikke kan teste det, er det ikke vitenskap.

  SvarSlett
 5. det er da november lønnen du får " halv skatt" på ikke desember. altså det du jobber i November for du utbetalt i desember med halv skatt. Ikke at det har så mye og si jobber du for mye overtid i november får du mindre igjen på skatten/baksmell

  SvarSlett