torsdag 25. juni 2009

Bør jeg bytte bank?

Nå har jeg vært kunde i Skandiabanken i en god del år. Og det har vært et kundeforhold jeg har vært svært godt fornøyd med. Men nå er jeg ikke sikker på om jeg er like fornøyd lenger.

Den gang jeg ble kunde var Skandiabanken alltid blant de beste på rentebetingelsene – både innskudd og utlån. Slik er det ikke lenger. I en lang periode nå så har Skandiabanken havnet godt nede på lista over beste rentebetingelser. De har riktig nok krøpet litt oppover på lista over boliglån etter de siste renteendringene fra Norges Bank.

Men jeg har ikke lån på hverken bil eller bolig, og dermed så er det innskuddsrenta som er mest interessant for meg. Og fra 1. juli er den kun 0,85 %. Dette i motsetning til Sparesmart.no som tilbyr en rente på 3,60 % og yA Bank som ligger på 3,3 %.

Jeg kan altså få 2,75 % bedre innskuddsrente ved å bytte til Sparesmart.no. Bør jeg bytte bank?

I utgangspunktet ser det slik ut. Ved å ha gjennomsnittlig kr 20 000,- på lønnskonto vil jeg få en rentegevinst på kr 550,- per år ved å bytte bank. Og det er jo absolutt penger å ta med seg. Nå har jeg ikke finregnet på hvor stort beløp jeg i gjennomsnitt har stående på lønnskonto, men jeg vil tro at det kan ligge rundt det beløpet. Dette er penger som Sparesmart.no er villig til å gi meg, men som Skandiabanken ikke vil gi meg.

Penger jeg ikke har hatt behov for i den nærmeste fremtid har jeg satt inn på rentefond i Skagen Høyrente. Her plasserer jeg penger som jeg regner med å trenge mellom én og 12 måneder frem i tid.

Hittil i år har Skagen Høyrente gitt en avkastning på 2,18 %, og siste året har avkastningen vært 6,02 %. Et rentefond gir altså en avkastning (rente) som er fullt på høyde med de beste innskuddsrentene hos bankene.

Så i stedet for å bytte bank bør jeg kanskje heller redusere gjennomsnittlig innskudd i Skandiabanken, og øke innskuddet i Skagen Høyrente tilsvarende?

Fordelen ved det er at jeg slipper å bytte bank. Dermed så unngår jeg ”stresset” med nye kort og koder, og jeg slipper å varsle arbeidsgiver og andre om nytt kontonummer.

Ulempen er at jeg vil få litt trangere likviditet. Pengesummen tilgjengelig for forbruk vil til enhver tid være noe lavere enn jeg har vent meg til. Og det kan jo kanskje bidra til å bremse ned noe av det unødvendige forbruket? Jeg må også bli mye flinkere til å planlegge pengebruken slik at jeg hele tiden kan overføre riktig beløp fra Skagen Høyrente og tilbake til brukskonto etter hvert som behovet for penger oppstår.

”Å bli flinkere til å planlegge pengebruken” kan vel neppe regnes som en ulempe? Og det samme må vel også sies om nedbremsing av unødvendig forbruk. Det kan altså se ut som om ulempene ved denne strategien egentlig ikke er noen ulemper – tvert i mot.

Konklusjonen min blir derfor at jeg inntil videre blir værende som kunde i Skandiabanken, men at jeg reduserer innskuddet mitt og øker tilsvarende i Skagen Høyrente.
Foto: Gravity X9, sxc.hu

5 kommentarer:

 1. Hørtes faktisk ganske fornuftig ut. Vi har også Skandiabanken men vårt boliglån har vi i en annen bank.

  Det med å heller spare pengene i Skagen Høyrente må da vel være like greit. Kanskje jeg skal gjøre noe lignende selv med penger jeg strengt tatt i trenger med en gang.

  Bufferkontoen kan være skagen høyrente kanskje ... hmm... må fintenke litt på det.

  Ha en god helg! :)

  SvarSlett
 2. Et annet moment ved å bruke et rentefond som bufferkonto er at det (normalt) tar tre virkedager fra du selger fondsandeler til du har pengene på bankkonto. Og for de av oss som har lett for å foreta impulskjøp er jo det bare en fordel.

  Ha en strålende helg du også!

  SvarSlett
 3. Du bør si fra til banken at dersom de ikke øker renta bytter du bank. Det å bytte bank er lettere i dag. Den nye banken vil hjelpe til med dette.

  SvarSlett
 4. Kanskje jeg burde gjøre det. Tror dere Skandiabanken bryr seg om at jeg truer med å bytte bank?

  SvarSlett
 5. Ta en titt på Holberg Likviditet også. Jeg har den, Skagen Høyrente og et PM-fond fra KLP. Alle gjennom Skandiabanken.

  SvarSlett