mandag 13. juli 2009

Trumf-bonus er gratis penger for tullinger

Det finnes mang slags fordelskort, bonuskort og lignende. Bensinstasjoner har det. Dagligvarehandelen har det. Hotellkjedene har det. Flyselskapene har det på utenlandsflyginger. Selv Narvesen har bonuskort. Og felles for dem alle er at de reduserer konkurransen i markedet med det resultat at du som forbruker må betale en høyere pris på varer og tjenester enn det du egentlig hadde trengt å gjøre. Det finnes ingen gratis lunsj!

Hver tiende bilvask er gratis… Tror du virkelig det? Du har selvsagt allerede betalt for den tiende bilvasken gjennom litt høyere pris på de ni første. ”Litt ditt” lyder reklamen fra Coop og lokker med kjøpsutbytte fra 1-3 %. Men selv med kjøpsutbytte er Coop dyrere enn Rema 1000. Når folk flest kaster seg over diverse fordelskort så har de kollektivt skutt seg selv i foten. Alle forbrukerne taper på det nettopp fordi konkurransen svekkes og dermed kan kjedene hente ut en større profitt.

Det er ikke uten grunn at Konkurransetilsynet la ned forbud mot bonuspoeng på flygninger innenlandsk da Norwegian etablerte seg. Hadde SAS fått lov til å fortsette med sitt fordelsprogram ville Norwegian aldri klart å etablere seg. De ville rett og slett gått konkurs før de hadde kommet i gang.

Derfor har jeg også alltid vært negativ til alle disse fordelskortene. Fremfor å binde med til en leverandør av en vare eller tjeneste har jeg hele tiden prøvd å finne den leverandøren som kan tilby meg den beste mixen av pris og kvalitet. På lang sikt tror jeg at jeg har tjent på det, selv om jeg nok også har gått glipp av mange svært gode tilbud. I tillegg har jeg aldri orket å holde styr på en hel drøss med ulike kort og rabattkuponger. Det enkleste er ofte det beste!

Men nå har det altså skjedd – jeg har skaffet meg et bonuskort. Jeg er blitt Trumf-medlem. Ikke fordi jeg har endret oppfatning om bonuskort. Langt der i fra! Trumf er fortsatt en uting som gjør varene i alle Norgesgruppens butikker dyrere enn de hadde trengt å være. Nei, bonuskortene kommer nok til å bestå uansett hvor hardt lille meg boikotter dem.

Dermed har jeg også måttet innse at jeg taper ”gratis penger” om jeg handler på for eksempel Kiwi uten å være Trumf-medlem. De aller meste av dagligvarene handler vi på Rema 1000, men det hender også at vi gjør noen innkjøp på Kiwi eller i en av de andre butikkene i Norgesgruppen. Og da er det jo dumt å ikke få med seg bonusen som jeg vitterlig har krav på. Men det ergrer meg at folk flest sin dumskap tvinger meg til å opptre like dumt for ikke å tape penger på det.

Det som var den utløsende faktoren for å bli Trumf-medlem var at jeg kan knytte bankkortet mitt rett til Trumf, og bonusen kan jeg overføre rett til bankkonto når det måtte passe meg. Jeg trenger med andre ord ikke flere kort enn det bankkortet som jeg uansett ville brukt for å betale med.

Og på den korte tiden jeg har vært medlem har bonusen min vokst til litt over 15 kroner. Penger som ville blitt en del av overskuddet til Kiwi om jeg ikke hadde hatt Trumf, men som nå finner veien tilbake til min bankkonto. Hadde derimot ingen hatt Trumf ville de 15 kronene aldri ha forlatt kontoen min i utgangspunktet. Tenk på det neste gang du får et uimotståelig godt tilbud om et ”fordelskort”.

8 kommentarer:

 1. Hm. Gode poeng her. Men som du skriver; ved å ikke ta imot kortene som vitterlig eksisterer sier en også nei takk til penger som en kan bruke til å kjøpe seg ting "gratis". Så ja takk til de endel tusen kronene jeg har fått gjennom COOP-kjeden de siste ti årene. Det hadde vært kjipt ikke å blitt dem til del :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jaha? Du har fått tilbake litt av det du har betalt for mye.

   Slett
 2. Ja, det var den konklusjonen jeg også ble nødt til å trekke til slutt. Men jeg klarer likevel ikke slutte å ergre meg over at om Coop aldri hadde innført medlemskort så ville prisene i butikken vært lavere.

  SvarSlett
 3. hva med de som uansett handler bensin på Shell? 3% utgjør endel på et år!

  SvarSlett
 4. Vi bor på vestlandet og i kommunen vår er det kun Spar,Kiwi og Coop. Skal vi til Rema 1000 så må vi kjøre 1/2 time en vei og betale bom og ferge....

  Så derfor bruker vi bonuskort fra Coop og Trumf her vi bor.

  SvarSlett
 5. @Anonym 1: Dersom du uansett fyller bensin på bør du absolutt bruke bonuskort. Poenget mitt er at om hverken Shell eller noen av de andre stasjonene hadde hatt bonuskort ville pumpeprisen vært lavere hos alle - for alle.

  Bonuskort eller ikke; mest penger sparer du ved å fylle bensin på søndager og mandager før lunsj.

  http://veientilrikdom.blogspot.com/2009/04/i-morgen-stiger-bensinprisen-voldsomt.html

  @Anonym 2: I en slik situasjon er bonuskort det eneste fornuftige. Dessverre.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Jeg er helt kortfri - og synes det er rart at butikkene har så mange kortbrukere . Rema er en fin butikk. Men vi mangler en drivstoffleverandør som kopierer Rema på det området.

  SvarSlett