søndag 20. september 2009

Hvordan spare til buffer – kunsten å ligge et lønnspålegg etter

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Dragen.

Dersom du skal få orden på økonomien din, er noe av det første du bør gjøre, å bygge opp en buffer. Hvor stor buffer du må ha, avhenger selvsagt av hva slags levestandard du legger opp til. Men i første omgang bør du begynne med å spare en buffer på 10 000,- kroner. Etter hvert bør du ha en buffer som dekker det du har av faste utgifter i tre, eller kanskje til og med seks måneder.

Du bør spare opp en buffer selv om du har kredittkortgjeld eller forbrukslån fra før. Hvorfor spare når du heller burde betalt det du skylder? Jo, fordi bufferen er til for å dekke uforutsette utgifter. Litt av poenget med å bygge buffer er nemlig at du ikke skal ta opp mer lån. Følgelig er 10 000,- et greit mål å starte med, det er ikke aldeles uoverkommelig, samtidig som det er nok til å dekke en og annen uforutsett utgift. Merk at bufferen er til uforutsette utgifter, de faste utgiftene skal dekkes med faste inntekter.

Vanskelig å spare til buffer?

Ja, det kan så være. Men – hadde du eller barnet ditt trengt en viktig operasjon om seks måneder, som du måtte betale selv, hadde du ganske sikkert klart å spare en ganske stor sum. Prøv å bruke noe av den motivasjonen når du skal bygge en buffer. Til å begynne med er det kanskje vanskelig, men etter hvert vil det gå litt sport i det. Gi det et forsøk!

Hvordan begynne buffersparingen?

Først av alt: opprett en egen bufferkonto. En som ikke har tilhørende kort. Det skal nemlig ikke være for lettvint å ta ut penger fra den.

Noen tips til økonomiske innstramminger for å starte buffersparingen:

- Selg unna det du ikke trenger. Finn.no er genialt. Som Dave Ramsey sier: ”Selg så mye at ungene tror de er det neste på lista!” Pengene skal rett inn på bufferkonto. Ikke la dem mellomlande på brukskontoen, der har pengene en tendens til å forsvinne.

- Øv deg på å gå forbi kiosken. Eller bokhandelen. Eller platebutikken. Eller nettbutikken. For hver gang du greier å gå forbi, klapper du deg selv på skulderen, og overfører noen kroner til bufferkontoen. Hvis du ikke klarer det, så er det viktig å huske på at du trenger ikke vente til neste uke med å fortsette sparingen, du kan bare fortsette akkurat der det glapp. Økonomien din ble ikke rotete på en dag, den blir ikke ryddig på en dag heller. Det hjelper med jevn innsats.

- Be folk hjem til deg på middag istedenfor å gå ut og spise. Mye billigere, og mye hyggeligere også. Finn fram et brettspill – det kan jo bli koselig.

- Når du får lønnspålegg – for det får du jo selvsagt når sjefen merker hvor flink og ivrig du er, og hvordan selvdisiplinen din har tatt seg opp - sett opp et automatisk trekk av mellomlegget mellom gammel og ny lønn. Trekket skal gå rett til bufferkonto. På lønningsdag. Du trenger nemlig ikke å øke forbruket selv om du får noen kroner ekstra i måneden.

- Hver gang du er innom nettbanken, så rund ned til nærmeste ti eller hundre og sett noen kroner over til bufferkontoen.

- Inviter noen på frokost, smør matpakke, og gå ut i skogen. Billig, sunt, og kanskje til og med hyggelig.

- Ta med vannflaske. Mange små impulskjøp kan unngås hvis du ikke er tørst. Før du kjøper den brusen eller kaffen til tredve kroner, hell i deg en halv liter vann. Deretter venter du fem minutter, og kjenner etter om du fortsatt har lyst på kaffe eller brus. Hvis du klarer å la være, vet du jo hvor du skal overføre pengene.

- Du har jo biblioteket. Det er gratis. Hvis du liker best å eie bøkene selv, så kan du jo prøvelese bibliotekets eksemplar først, før du bestemmer deg for å kjøpe.

- Finn andre møtesteder enn kjøpesentre. Det er jo ikke nødvendig å vasse i fristelser. Må du på kjøpesentret, så sørg for å ha en handleliste. Hvis du ikke vet hva du skal ha, er sannsynligheten ganske stor for at du strengt tatt ikke trenger noe.

- Sist men ikke minst: send aldri sulten kvinne i butikken alene. Handleliste og middagsplan må til. Det er ikke dermed sagt at man skal ta livet av all spontanitet. Det kan være greit å holde såpass styr på økonomien at man etter hvert kan være spontan med god samvittighet. Fordi man har råd til det. Fordi man har tatt styringen over sin egen økonomi.

Kort sagt: et viktig skritt på veien til økonomisk uavhengighet er å bygge en buffer. Begynn i dag!


Vil du lese mer av Dragen kan du ta turen inn på forumet Pengevett.com, hvor hun skriver jevnt og trutt. Registrer deg som medlem i dag, helt gratis, og delta i diskusjonene.

Likte du dette innlegget? Legg igjen en melding til Dragen i kommentarfeltet - så kanskje hun får lyst å skrive mer, og du kan få gleden av å lese flere av innleggene hennes.

Foto: Maurice van der Velden, sxc.hu

11 kommentarer:

  1. Fast trekk av ny lønn til bufferkonto var en god idé!

    Hilsen sparegris på pengevett

    SvarSlett
  2. Veldig bra innlegg!

    SvarSlett
  3. God ide å bruke lønnsøkningen til å spare i buffer. Det tror jeg at jeg skal prøve neste gang jeg får lønnsøkning. Flott innlegg!

    Hilsen ei som har for liten buffer :(

    SvarSlett
  4. Kjempemessig Dragen. Dette var et veldig nyttig innlegg. Vi er på vei å bygge opp vår buffer, og vårt kortsiktige mål er også 10 000 kroner :)

    SvarSlett
  5. Først: Tusen takk til Dragen! Dette innlegget likte jeg virkelig godt.

    @Sparegris og "hun som har for liten buffer": Enig med dere. Det er rett og slett en strålende idé å bruke en lønnsøkning til å øke buffersparingen.

    @Formuebygging: Lykke til med oppbygging av bufferkonto. Med god selvdisiplin bør det gå veldig bra.

    SvarSlett
  6. kjempe bra innlegg!!! :D blir så inpirert, og godt å lese ett slikt innlegg dagen lønna kom på konto, vet hva jeg skal gjøre nå, overføre 1000 kr på bufferkontoen!

    SvarSlett
  7. Strålende TanteSkrue! Fortsett å fylle opp bufferen - du kan være sikker på at du kommer til å trenge den en dag.

    SvarSlett
  8. heisann :) oppdaget denne bloggen i går, da jeg leitet etter mer informasjon om å bli økonomisk uavhengig, eller som en begynnelse få pengene mine til å jobbe for meg. Og nå har jeg lest gjennom hele bloggen fra begynnelse til slutt. Deres plan virker ganske lik min, men dere har kommet litt lenger enn meg, foreløpig.. Så jeg gleder meg til å følge med videre hvordan det går med dere. Jeg har også registrert meg på pengevett.com Hilsen ihe

    SvarSlett
  9. @ihe: Har du virkelig lest hele bloggen? Jøss! Jeg er imponert - og aldri så lite stolt over at noen gidder å lese alt jeg har skrevet :)

    Å få pengene til å jobbe for deg, i stede for at du skal jobbe for pengene, er nøkkelen til å bli økonomisk uavhengig.

    Flott at du har registrert deg som medlem på pengevett.com så får jeg også muligheten til å følge med hvordan det går med deg i din streben etter økonomisk uavhengighet.

    Lykke til, og takk for at du tok deg tid til å kommentere!

    SvarSlett
  10. Supert innlegg, Dragen! *applaus*

    Når det kommer til fast trekk fra lønnskonto til en annen pleier jeg forresten å legge det inn med forfall en eller to dager før lønna kommer. Dermed forsvinner pengene før jeg rekker å "se" dem og dersom lønningsdag er på en søndag og pengene kommer på fredag, så går trekket samme dag pengene kommer inn allikevel.

    Jeg vet ikke hvordan det er i andre banker, men i Skandiabanken står trekket og venter noen dager når man gjør det sånn. Og når lønna kommer inn på morgenkvisten forsvinner den delen som skal til sparing eller andre formål med en gang.

    SvarSlett
  11. Genialt innlegg!
    Takk for at du tar deg tid til å dele din visdom.

    SvarSlett