søndag 6. september 2009

Ukeshandling og egendyrkede tomater

I går laget vi middagsliste for kommende uke før vi dro av sted på butikken for å gjøre de nødvendige innkjøp. Av ulike grunner (latskap og manglende selvdisiplin er to av dem) har det blitt så som så med fast handledag i det siste. Vi er nesten tilbake på rett kjøl, men det gjenstår fortsatt litt.

Kommende uke skal jeg IKKE innom en eneste dagligvarebutikk. Ikke en gang om vi skulle gå tom for majones. De som har fulgt Veien til Rikdom en stund vet at majones er en viktig del av mitt kosthold. Problemet mitt er at om jeg drar på butikken bare for å handle majones så kommer jeg som oftest hjem igjen med majones, laks, sjokolade, brus, krydderskinke og diverse andre matvarer som akkurat der og da fikk tennene mine til å løpe i vann.

Ideelt sett skulle selvdisiplinen min vært så god at det ikke var noe problem å stikke innom butikken for å handle noen småting ved behov. Men siden jeg vet at selvdisiplinen min ikke er god nok – enda – må jeg rett å slett unngå å sette meg i en situasjon hvor jeg utsettes for fristelser.

Kassaapparatet hos Rema 1000 stoppet i går på 584 kroner, hvilket er under budsjett. Mesteparten av kommende ukes middager ligger alt i frysen, så innkjøpene i går var stort sett pålegg og andre husholdningsutgifter. Deriblant noen sparepærer av den nye typen. 75 kroner for en lyspære er mye mer enn hva vi er vant med fra tidligere. Men med 8 års levetid på lyspærene så blir det kanskje ikke så dumt i lengden likevel.

Vi har også en niese i tenårene som har bodd hos oss noen uker, og som fortsatt skal bo hos oss en stund til. Hun har selvsagt sine favoritter blant pålegg og middager, som vi må ta hensyn til. I tillegg begynner vi å merke noen av de utfordringene tenåringsforeldre står overfor til daglig. Dette er med andre ord strålende trening til vi en dag selv blir foreldre.

Jeg har også høstet inn sesongens første tomater i dag. Tre tomatplanter holder oss med alle de tomater vi klarer å konsumere i flere uker fremover. Faktisk blir det mer tomater enn vi klarer å spise opp, så vi får se om vi ikke skal lage noe hjemmelaget tomatpuré eller pizzafyll av resten. Greit å ha i fryseren ut over vinteren.

Egendyrkede tomater smaker himmelsk godt. For å unngå at tomatene skal bli råtne før de når grønnsaksdisken på butikken blir de høstet inn før de er modne, og så ettermodnes de under transport og lagring. Men det er nettopp de siste dagene av modningsprosessen som setter den virkelig gode smaken på tomatene. Og den smaken får du kun om du har tilgang på hjemmedyrkede tomater. I tillegg er de garantert fri for sprøytemidler.
Og det er veldig enkelt å gjøre det selv. Plant tomatene i en ti-litersbøtte med jord og sørg for at det får nok vann og litt gjødsel innimellom. I år har jeg frilandstomater og de krever veldig lite stell. I fjor hadde jeg Cherry-tomater, og når sant skal sies ble det de beste tomatene jeg noensinne har smakt. Men avlingen ble så liten at alle tomatene ble spist rett i fra busken. I år skal de havne i salater, på brødskivene og på Pengemannens hjemmelagede pizza.
Matauk kalte bestemor det for. Hobby kaller jeg det for.

Foto 1: Typofi, scx.hu
Foto 2: Pengemannen

8 kommentarer:

 1. Jeg og fruen har sklidd ut helt og holdent når det gjelder matinnkjøp. Vi har hatt stor kontroll på dette før med handleliste, så som så fast handledag, og planlegging av middager for en uke. Men nå ... jeg vet ikke hvor mange ganger vi har vært på den dyre nærbutikken for å handle det vi "trenger". Det blir som regel litt ekstra som du selv sier. Sjokolade er jeg ganske svak for også ... gjerne en pose M.

  Jeg tok opp dette med min samboer og hun var helt enig (heldigvis). Nå må vi starte med dette utover høsten / vinteren.

  Noe som fikk meg til å smile litt var det du skrev om din tomatplante. Vi har også en slik som står i en liten krukke for seg selv. Jeg har pleiet den over tid og den lever veldig godt. Det har kommet en ynkelig grønn tomat nå som jeg gleder meg til blir moden! Ut fra det du har skrevet :)

  SvarSlett
 2. Du inspirerer! :D - jeg har funnet frem garn og strikkepinner igjen, for da mister jeg lysten til å handle dyre glansede interiørmagasiner, jeg sitter heller med et håndarbeide. Og det kan jo saktens også bli fine og rimelige julegaver :)

  Ja - familien spurte meg i dag om jeg ikke hadde tenkt å komme med den der ukeplanen snart :) - så jeg tenkte at jeg skulle printe ut tomme i morgen, så kan vi fylle ut for hånd, og henge på kjøleskapet. Hver og en i familien skal få velge seg EN middag hver, - og så skal jeg bestemme resten, da det er jeg som lager maten, og dermed kan se om det går med restemiddag en dag eller to. Vi liker restemiddager i min familie -type pytt-i-panne med et egg over :)

  Tomater ja - NEste år så - jeg hadde det for 2 år siden, og tenkte aldri på at jeg kunne koke sauser og sånn av de og putte i frysen -*klaske panne*.

  Som sagt, du inspirerer! :) ( har fra jeg fant bloggen din og til nå spart ca 20.000 på hemmelig og overraskende konto -for familien)

  SvarSlett
 3. @Formuebygging: Det kan være skikkelig tungt å hente seg inn igjen om det først har sklidd ut. Men jeg tror nok at dere klarer det i løpet av høsten/vinteren.

  Men kjenner jeg Dragen rett, så kommer hun snart og instruerer oss begge to om å bare gjøre det med eneste gang. Det blir bare verre av å utsette det.

  @Sissel: Så flott å høre at jeg inspirerer! Fortsett å spare :) Husker at min mor kjøpte overmodne tomater fra det lokale gartneriet da jeg var barn, og laget pizzafyll i enorme mengder. Har aldri prøvd å gjøre det selv, så vi får se hvordan det går...

  SvarSlett
 4. For en fantastisk blogg:-)
  *Elsker
  Første bloggen som har fenget meg.
  Gleder meg til å leser mer.
  Takk:-)
  Cilla

  SvarSlett
 5. Så fantastisk flott å høre Cilla! Velkommen som fast leser :)

  Og tusen takk for tilbakemeldingen. Sånne meldinger gjøre det virkelig gøy å skrive mer.

  Når det er sagt så lytter jeg mer enn gjerne til de av leserne som synes det blir for mye, eller for lite av ulike tema.

  SvarSlett
 6. Jeg er innom butikken flere ganger i uken, men alltid med handleliste. Selvdisiplinen min er ikke dårligere enn at jeg klarer å holde meg til den.

  SvarSlett
 7. Flott! Det er jo akkurat slik det egentlig skal være. Hensikten med ukeshandling er jo først og fremst å unngå spontankjøp. Det blir rett og slett lettere å holde seg innenfor budsjett - synes vi.

  Har du noen tips for å unngå impulskjøp? Faller du aldri for fristelsen til å ta med en ekstra sjokolade eller chips ekstra? Eller fylle opp handlekurven med deilig pålegg selv om kjøleskapet hjemme alt inneholder mer enn du klarer å spise opp?

  Jeg lar meg friste litt for ofte av slike ting. Derfor sparer vi også mye penger på fast handledag.

  Men jeg skulle gjerne byttet selvdisiplin med deg :)

  SvarSlett
 8. kan du fortelle meg hvordan du gjør det med dine tomat planter...
  har akkurat plantet tomat planter selv og lurer veldig på hvordan dette går...

  kan du sende meg en e mail

  marthemora@hotmail.com

  SvarSlett