fredag 18. september 2009

Ukeshandling

Vi er back on track med middagsliste og ukeshandling. Det vil si; vi sliter fortsatt litt med å finne én fast handledag. Grunnen til det er at vi begge to jobber til varierende tider, og da særlig Fruen som innimellom har en del nattevakter. Dermed blir det litt vanskelig å finne én dag som passer hver eneste uke.

Nå er det selvsagt ikke noe problem at bare en av oss drar på butikken, men det har nå likevel utviklet seg til en tradisjon at det er noe vi gjør sammen. På den ene siden får vi mer tid med hverandre, på den andre siden blir handlingen mer effektiv. To personer som finner frem varene som skal oppi vognen, og ved kassen er det en som pakker i poser mens den andre laster varene opp på båndet.

Forrige handlerunde endte på ganske nøyaktig 1 000 kroner. Da har vi mer enn nok mat til et stykke ut i neste uke. Men så har det dukket opp et behov for noen nødvendighetsvarer som ikke kan vente til neste uke, og dermed ser det ut som vi må en tur på butikken senere i dag. Jeg regner med at vi da kommer til å handle for en ny uke, på tross av at det fortsatt bare er noen få dager siden sist vi var på butikken. Både Fruen og jeg har fri i dag, så da passer det i grunnen utmerket å handle midt på dagen før helgerushet setter inn.

Tidligere har vi vært helt oppe i 17 dager uten å handle mat. Det gikk fint det, men jeg ser ikke noen grunn til at det skal være et mål i seg selv. Hensikten med fast handledag har for vårt vedkommende vært å redusere impulshandlingen, og sørge for bedre balanse mellom mengde som kjøpes inn og mengde som spises opp. Det koster noen tusenlapper i året å kaste en tredjedel av leverposteien, servelatpølsa og alt annet som er innom kjøleskapet.

På tross av at vi i øyeblikket ikke har en fast handledag, så har vi i hvert fall eliminert småhandlingen. Det som kjøpes inn nå er det som står på handlelista. Det som ikke står på handlelista blir heller ikke kjøpt inn.

Selv om vi har vært flink til å følge handlelista på butikken, er det ikke så lenge siden jeg var innom Narvesen. Det var varmt og fint vær og jeg fikk et plutselig anfall av sukkersyke. Ikke den sukkersyken du får stilt som diagnose hos legen. Derimot ble jeg angrepet av en type sukkersyke som på overnaturlig vis *kremt* dro meg inn i kiosken og nærmest tvang meg til å kjøpe en sjokolade.

Om jeg lider av anger og dårlig samvittighet? Overhodet ikke. Slike små utskeielser er det god plass til på budsjettet, i tillegg til at de er viktig for livskvaliteten. Plass til utskeielser er ett av de tre kravene til et godt budsjett. Et husholdningsbudsjett skal virke motiverende, og da er det viktig at du ikke føler budsjettet blir en tvangstrøye. Blir det slik vil nok det gå ut over humøret til de fleste av oss.

Og penger har liten verdi om jeg skulle gått rundt og vært sur og grinete hele tiden. Penger er ikke målet – de er et middel til å nå målet: Økt livskvalitet.

Foto: Nidar
PS! Det var ikke en Hobby-sjokolade fra Nidar jeg kjøpte her om dagen, selv om det er denne sjokoladen som har fått æren av å illustrere dette innlegget. Derimot eier jeg aksjer i Orkla, som eier Nidar. Om du, etter å ha sett bildet, blir fristet til å løpe ut og kjøpe deg en deilig Hobby-sjokolade så er det med andre ord bare flott ;-)

7 kommentarer:

 1. haha, neida, jeg ble ikke fristet, men det var like før;) Finfin blogg du hadde her, og jeg fant deg via VictoriaDesirèe, i tilfelle du lurte.

  Men hvis ikke du lurte, så vet du det nå uansett:) Jeg er enig med deg. Noen små utskeielser må man unne seg for å ikke bli altfor trist og lei seg av å måtte holde seg til en streng budsjett og greier.

  Ha en riktig fin fredag, og kos deg med flere sjokolader!

  SvarSlett
 2. Det å kjøpe en sjokolade er ikke noe problem. Mangel på selvdisiplin, derimot, er et problem som sørger for at mange rundt det ganske land er fattige.

  SvarSlett
 3. @Lavynnia: Pokker at jeg ikke klarte å friste deg da ;) Jeg får gjøre et nytt forsøk i et senere blogginnlegg.

  Koselig å se at det kommer nye lesere via Victoria :)

  Takk for at du tok deg tid til å kommentere!

  @Anonym: Det tror jeg du har helt rett i. Sammen med manglende forståelse for enkle økonomiske sammenhenger er nok mangel på selvdisiplin hovedårsaken til fattigdom. Når det er sagt; ingen regel uten unntak!

  SvarSlett
 4. Nidar kan dette med å lage fristelser. Hobby var lenge siden jeg smakte. Kanskje skal ta meg en tur til butikken ... ;)

  SvarSlett
 5. Hehe...gjør det Formuebygger'n! Så kan jeg sitte her og telle pengene mine i mellomtiden ;)

  SvarSlett
 6. Velkommen Scott lån organisasjon dannet for å hjelpe folk i behov av hjelper, for eksempel økonomisk hjelp til Bhude. Så hvis du går gjennom økonomiske problemer eller er du i noen økonomisk rot, og du trenger midler til å starte opp din egen virksomhet, eller du trenger lån for å betale din gjeld eller betale dine regninger, starte en hyggelig forretning, eller du finner det vanskelig å hente inn kapital lån fra lokale banker, kontakt oss i dag via e-post: bhudescottloancompany@yandex.com
  informasjon som er nødvendig
  Navnet ditt...
  Etternavn...
  KJØNN..
  ALDER...
  Land......
  Gyldig ID-kort ...
  FORMÅL MED LÅNE ........
  Dine månedlige inntekter ....
  Lånebeløp trengte ....
  Loan Varighet ....
  Gyldig Cell Phone Number ....
  Takk for din forståelse.
  Hilsen.

  SvarSlett
 7. Velkommen Scott lån organisasjon dannet for å hjelpe folk i behov av hjelper, for eksempel økonomisk hjelp til Bhude. Så hvis du går gjennom økonomiske problemer eller er du i noen økonomisk rot, og du trenger midler til å starte opp din egen virksomhet, eller du trenger lån for å betale din gjeld eller betale dine regninger, starte en hyggelig forretning, eller du finner det vanskelig å hente inn kapital lån fra lokale banker, kontakt oss i dag via e-post: bhudescottloancompany@yandex.com
  informasjon som er nødvendig
  Navnet ditt...
  Etternavn...
  KJØNN..
  ALDER...
  Land......
  Gyldig ID-kort ...
  FORMÅL MED LÅNE ........
  Dine månedlige inntekter ....
  Lånebeløp trengte ....
  Loan Varighet ....
  Gyldig Cell Phone Number ....
  Takk for din forståelse.
  Hilsen.

  SvarSlett