fredag 24. juli 2009

Dårlige rutiner og mye sløsing

I vår gjorde Fruen og meg en god jobb med å få på plass gode rutiner for innkjøp og reduksjon av svinn i husholdningen. Vi hadde én fast handledag per uke, og vi lagde ukemeny for hva vi skulle ha til middag. Resultatet var at vi klarte å kutte utgiftene til dagligvarer kraftig i forhold til vårt opprinnelige budsjett. På det meste var vi faktisk opp i 17 dager uten at vi hadde behov for å handle mat.

Dette har sklidd skikkelig ut etter hvert. Det startet i mai med dødsfall i nær familie. I en lengre periode bodde vi mer på sykehuset enn hjemme og alt som het rutiner skled ut. Etter det har vi aldri helt hentet oss inn igjen. Vi har hatt ukemeny og fast handledag hele veien. Problemet har vært at vi ikke har fulgt menyen, i tillegg til at vi har lagt inn noen ekstra turer på butikken. Vi har heller ikke vært like nøye med å skrive handleliste – med det resultat at andelen impulskjøp har skutt i været.

Og konsekvensen av impulskjøp merkes på flere måter. For det første har buksene en tendens til å bli trangere i livet av all den gode maten inkludert brus, chips og godteri som jeg drar i hus. Greit at jeg eier en liten del av Nidar og Kims Chips gjennom aksjene jeg har i Orkla. Men meningen er jo at du skal bruke pengene dine på disse produktene, ikke at jeg skal gjøre det selv. For det andre merker jeg at vi kaster mye mer mat i perioder hvor vi impulskjøper. Vi klarer rett og slett ikke spise opp all rekesalaten og skinkepålegget før det går ut på dato. Da er vi altså tilbake der vi startet tidligere i år, siden dette var en av grunnene til at vi innførte fast handledag i utgangspunktet. Dårlige rutiner fører til sløsing, og sløsing betyr penger tapt for alltid.

I juni og hittil i juli har vi brukt om lag dobbelt så mye på husholdningsutgifter som vi gjorde i mars og april. Det betyr at vi nå ligger litt i overkant av det vi opprinnelig budsjetterte med for i år. Men prosessen med innføring av fast handledag viste oss at vi fint kan klare oss med langt mindre. Vi skal tilbake dit!

Og som kloke hoder har sagt før meg: Er det noe du vil ha gjort så gjør det nå. Ikke vent til i morgen med det du kan gjøre i dag.

Her er 5 enkle trinn til å redusere matbudsjettet dit med tusenvis av kroner hvert år:
  1. Bestem deg for én fast handledag
  2. Heng opp en handleliste på kjøleskapet, eller dertil egnet sted
  3. Før opp på handlelisten etter hvert som det minker kraftig, eller du går tom for ulike varer
  4. Sett av litt tid (10-15 min) én gang per uke til å lage ukemeny for neste uke. Gjør det gjerne for to uker om gangen
  5. Før opp på handlelisten alt som mangler for å kunne lage neste ukes meny

Gjør det. NÅ! (Men gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan det går)


Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Foto: Ilker, sxc.hu

6 kommentarer:

  1. Hei Pengemannen,

    Først vil jeg bare si at jeg synes du har en bra blogg. Altså, innholdet er veldig bra. Føler at jeg får inspirasjon av det jeg leser her. Kjenner også igjen meg i mye av det du skriver her.

    Gode rutiner for innkjøp og da spesiellt dagligvarer er som du sier noe man kan spare mange tusener i året på, men noen ganger skjer det ting i livet som gjør at de daglige rutiner blir lidende og det er lov.

    Jeg har aldri tenkt på å ha en fast handledag, jeg luftet det for fruen når jeg leste ditt innlegg og det fikk positivt svar. Etter ferien tror jeg vi starter med det vi også :)

    SvarSlett
  2. Faste rutiner anbefales på det sterkeste. Vi har spart mange tusen kroner på det.

    SvarSlett
  3. Jeg er en mann på 28 år og bor sammen med min samboer. Det er en kvinne, forresten. Uansett, vi bruker 6000,- i måneden på mat.

    Er det mye?

    SvarSlett
  4. @Anonym: Ja, det er mye. Vi hadde også budsjettert med 6 000 kroner per måned tidligere. Etter at vi startet med fast handledag og ukemeny har vi nesten halvert utgiftene til mat/husholdning.

    SvarSlett