søndag 15. mars 2009

Gode rutiner gav 40 % under budsjett

I går var fjerde gangen vi handlet mat for en hel uke, og totalt har vi brukt 3 500 kroner på disse handleturene. Vår lille familie, som består av Fruen og meg selv, har i år satt opp et husholdningsbudsjett på kr 6 000 per måned, hvilket er under hva vi faktisk brukte i fjor.

For noen uker tilbake ble vi enige om at lørdagen skulle være vår faste handledag, og alle andre dager har vi forbud mot å oppsøke dagligvareforretninger. Vi har rett og slett idømt oss selv besøksforbud - med stor suksess! Vi har kuttet kostnadene til mat med over 40 % i forhold til vårt eget budsjett. Besparelsen i forhold til 2008 er enda større. Beløpet som spares overføres delvis til bufferkonto og delvis til sparing til neste års bryllup. De gode rutinene vi er i ferd med å innføre vil altså gi seg utslag i andre fordeler på et senere tidspunkt, og det bør jo gi oss ekstra motivasjon til å fortsette. Jeg er likevel fortsatt litt avventende til om vi klarer å gjennomføre dette prosjektet like konsekvent i ukene og månedene som kommer, men så langt har det vært en ubetinget suksess.

Faktisk har det vært så vellykket at Fruen er begynnt å snakke om handledag kun hver 14. dag. Jeg ser ikke bort i fra at vi kan spare enda mer ved kun å handle annen hver uke, men det kreves nok enda mer trening og planlegging. Noen av dere lesere som har erfaring i å handle kun hver 14. dag? Eller kanskje enda skjeldnere?
At det er effektivt er det ingen tvil om. Vi merker allerede i dag at vi sparer mye tid ved å handle kun én dag i uka, og jeg er mer enn gjerne med på én stressende lørdagshandel når jeg vet at det er to uker til neste gang jeg trenger å sette mine bein i butikken.

Tiden som blir frigjort ved effektiv ukeshandling har faktisk en mye større verdi for meg enn hva jeg tenkte over før vi startet dette lille eksperimentet. Jeg, som så mange andre, har lett for å ty til bortforklaringer for hvorfor jeg ikke har fått tid til å gjøre dette eller hint, når den egentlige forklaringen er at det handler om mine egne prioriteringer. Vil jeg bruke tiden min i handlekø én eller fire ganger per uke? Svaret er veldig enkelt når jeg bare først kom på å stille spørsmålet... Jeg merker at jeg nå rett og slett har mer tid til overs til de viktige tingene her i livet.

Og når vi samtidig sparer penger på å få mer fritid - finnes det da noe bedre?

Men hva er det egentlig som har vært annerledes i disse ukene vi har hatt fast handledag? Har vi spist mindre mat? Har vi spist dårligere mat?

Overhode ikke. Vi har spist stort sett det samme som vi pleier. Den største forskjellen har vært at vi har planlagt innkjøpene før vi befinner oss i butikken. Dette har eliminert (nesten) alle impulskjøp. Samtidig er vi blitt "tvunget" til å tenke gjennom hva vi egentlig ønsker å spise i kommende uke. Dermed har vi faktisk endt opp med større variasjon i kostholdet enn det vi pleier å ha. Riktignok har vi ikke vært helt superflinke til å følge handlelista til punkt og prikke. Vi har kjøpt alt som stod på den - pluss litt til. I enkelte av tilfellene har det vært en nødvendighet, som den ene uka hvor vi først inni butikken oppdaget at toalettpapir manglet på handlelista. Tror ikke det ville blitt verken enkelt eller behagelig å gjennomføre én handledag per uke om den tabben ikke hadde blitt oppdaget...

Det andre vi har kjøpt utenom handlelista er i hovedsak fornuftige og gode mat- og husholdningsprodukter som i dag ligger i skap og fryser og bare venter på å bli spist eller brukt. Det betyr at disse varene vil redusere behovet for fremtidige innkjøp, og det gir et håp om av vi også i fremtiden skal klare å holde oss under budsjett. Forutsetningen er selvsagt at disse varene blir spist opp før de går ut på dato - hvis ikke har vi kastet penger ut vinduet på samme måte som vi har gjort så ofte før.

Selv om dette så langt ser ut som en fornuftig endring i rutinene våre, så er det ingen grunn til å stoppe der. Vi er stadig på jakt etter nye måter å kutte utgiftene på uten at det skal gå på bekostning av kvaliteten eller sunnheten på maten. En av måtene er å bake mer av brødet selv, og i går bakte jeg brød for andre uke på rad. Ved bruk av Møllerens 1-2-3 brød kommer prisen ned i ca 8-9 kroner per stykk, og det er vesentlig billigere enn butikkjøpt. Og så smaker og lukter det så utrolig mye bedre!

Jeg fikk også en liten aha-opplevelse om at vi bruker unødvendig mye penger på middagsmat da jeg leste tråden "Hva er en rimelig pris på et måltid?" inne på forumet Pengevett.com. Det er tydelig at vi fortsatt har en del å hente ved å finne flere gode rimelige oppskrifter, og har du noen favorittretter du vil dele med andre så hører jeg gjerne fra deg.

Å kutte utgifter er ikke noe problem. Det er å kutte utgifter uten samtidig å kutte i livskvaliteten som er utfordringen. Jeg tror at å leve et liv med mindre sløsing og mer nøysomhet er en forutsetning, både for å opprettholde livskvaliteten på lang sikt og for å nå målet om økonomisk frihet. Men hva er den beste måten å gjøre det på?

Foto: Dominik Gwarek sxc.hu

5 kommentarer:

  1. Leste gjennom posten din og kan ikke si annet enn at jeg er enig. Er for tiden student nå, men har den uvanen at det blir mye impulskjøp, noe som koster mye penger til tider. Bør vel kanskje vurdere å faktisk gjøre noe med det du sier her!

    SvarSlett
  2. Men hvorfor handler dere på lørdag? Av alle dager i uken er jo lørdag den som egner seg dårligst til å handle. Hva med mandag ettermiddag. Da er det stille og rolig i butikken, - dere vil nærmest ha den for dere selv. Skjønt på mandag kan de være tomme for enkelte varer. Tirsdag! Perfekt!

    SvarSlett
  3. LaStrada: Impulskjøp er no' dritt. Det fine er at det skal ikke så veldig mye disiplin og planlegging til før det gir resultater.

    Livetleker: Du sier noe der. Kanskje vi kommer bedre ut av det ved å bruke en annen dag.

    SvarSlett
  4. Jeg synes barnefamilier burde ikke ta det i bruk slik som Pengemannen beskriver, for barna må jo ha masse frukt og grønt som blir fort dårlige. Man må passe på helse også slik at man ikke bruker alle sparte kroner på apoteket etterpå.

    SvarSlett
  5. @Tisy: Jeg klarer ikke helt å se mottsetningforholdet mellom å ukeshandle og det og kjøpe sunn mat.

    Dersom du opplever at alminnelig frukt og grønt blir så fort dårlig at ukeshandling blir umulig bør du sterkt vurdere å bytte butikk.

    SvarSlett