søndag 29. mars 2009

Jordtimen – suksess eller fiasko?

Earth Hour gikk av stabelen i går, og Statnett kan rapportere om en nedgang i strømforbruket på 200 millioner watt. I forhold til det totale strømforbruket er dette riktignok en gangske liten nedgang. Dette skyldes at det meste av strømforbruket går til oppvarming og industrien, og ikke til belysning. Symbolverdien av at folk kunne være med å bidra til lavere energiforbruk er nok mye større.


For min kjære Fru og meg fikk jordtimen et litt annet utfall. I går annonserte jeg med brask og bram her på Veien til Rikdom at jeg ikke bare skulle slukke lyset en time – jeg skulle koble ut hovedsikringen slik at strømforbruket kom ned i null. Tidlig på kvelden i går fant vi ut at vi skulle kjøre oss en liten tur inn til byen, og vel fremme i byen var vi begge to enige om at vi var sultne og trengte mat. Dermed bar det på restaurant. Maten var riktig god, og siden bilnøklene lå i Pengemannens lommer kunne Fruen også nyte noe godt i glasset. Klokken tikket mot 2030 og jeg begynte å mase om at nå kom vi til å gå glipp av Earth Hour.

Straks etter begynte servitørene å fylle hele lokalet med mengder av stearinlys, før lyset ble slukket av. Det ble rett og slett en utrolig romantisk stemning – og vi to var ikke de eneste som ble sittende å kysse hverandre. Riktig så vakkert var det.


Nå kan nok miljøaspektet ved å erstatte elektrisk lys med stearinlys diskuteres. Eller – det er i grunnen ikke noe å diskutere. Du trenger veldig mye mer energi for å lage et stearinlys enn det du får tilbake i form av lys. Sammenlignet med elektrisk lys så er stearin en ren klimabombe.

Vel hjemme litt senere på kvelden kunne vi konstatere at vår bolig hadde vært totalt mørklagt både før, under og etter Earth Hour. Men miljøaspektet og den økonomiske siden ved å slukke lyset, for så å sette seg i bilen å kjøre en tur er vel regelrett en katastrofe. Pengemannens bidrag til klimaet under Earth Hour var med andre ord ikke noe å skryte av.

På den romantiske siden derimot må vi kunne si at jordtimen var en suksess.

Foto: Jay :D og Laura Morariu sxc.hu

2 kommentarer:

  1. På den romantiske siden kunne det sikkert friste å gjøre earth hour til en vane.... :)

    SvarSlett