søndag 22. februar 2009

Fast handledag

Vi har ikke alltid vært så flinke til å planlegge alle innkjøp - Fruen og meg. Derfor har vi også endt opp med å sløse en god del på mat. Akkurat hvor stort beløp vi sløser for er ikke så enkelt å tallfeste, men jeg har en følelse av at beløpet er mye høyere enn det jeg finner komfortabelt. Vi kaster mat mer eller mindre daglig. Ofte kan jeg finne varer i kjøleskapet som er gått ut på dato, på tross av at de ikke er åpnet en gang. Impulshandling må ta mye av skylden.

La oss si at jeg på vei hjem fra jobb en dag kommer på at det er tomt for majones. I mitt kosthold er majones en viktig ingrediens og absolutt ikke noe vi bør gå tomt for. Så dermed svinger jeg rett innom butikken. For å kjøpe majones. Og kommer ut igjen med majones og fem-seks andre varer. Fersk leverpostei, røkelaks, potetsalat og hva annet som falt i smak akkurat den dagen. Problemet er jo at det allerede finnes masse mat i kjøleskapet. Og resultatet er at vi ikke klarer å sette til livs all maten før den ender sine dager i søppelbøtta.



I et forsøk på å hindre denne ukontrollerte ødslingen med penger har jeg fått Fruen med på at vi innfører lørdagen som en fast handledag. Alle andre dager i uka har vi begge forbud mot å oppsøke en dagligvareforretning. Dette krever selvsagt litt planlegging om det skal fungere, men ikke veldig mye. Vi brukte en liten halvtime på å bli enige om hva vi skal ha til middag i den kommende uken, og deretter sette opp handleliste over hva vi trengte å handle inn. Siden det har vært veldig mye småhandling i den siste tiden, og tilsvarende lenge siden vi har hatt en storhandel, så benyttet vi også dagen i dag til å fylle opp i skuffer og skap med en del varer som har lang holdbarhet; hermetikk, suppeposer, frysevarer og så videre. Dermed så har vi handlet en god del mer enn én ukes forbruk, og forhåpentligvis vil det vises på lavere handlebeløp senere.

Kassalappen i dag kom på ca 970,-, og det gir et håp om at vi skal klare å holde oss innenfor kr 4000,- i husholdningutgifter per måned. Det vil i såfall være en kraftig reduksjon i forhold til fjoråret, og også godt under hva vi har budsjettert med for i år. I følge standardbudsjettet til Statens institutt for forbruksforskning trenger et voksent par kr 4 210,- per måned til mat og drikke pluss kr 640,- til andre dagligvarer/husholdningsartikler. Utfordingen fremover blir å gjennomføre en handledag per uke i praksis. Vi prøvde å gjøre det samme en gang for lenge siden, men det skle raskt ut. Planleggingen ble gjort for dårlig, slik at vi alt for ofte gikk tom for nødvendige varer, og dermed måtte vi innom butikken for å fylle på. Og når vi først var på butikken var det jo bare dumt å ikke handle de andre tingene vi visste at vi trengte, ikke sant. Sånn at det ble litt mindre å bære når "handledagen" kom. Yeh right! Sånn kan en holde på å lure seg selv ganske lenge. Men nå er det slutt!

Hver uke skal jeg avgi rapport her på Veien til Rikdom om hvor mye penger som er brukt på dagligvarer. Og skulle jeg eller Fruen mot formodning sprekke og foreta noen impulskjøp så lover jeg at det også skal bli rapportert. Det er nå rikelig med majones i kjøleskapet så inntil videre bør det gå bra!

Foto: Rafal Swidzinski sxc.hu

8 kommentarer:

  1. Fast handledag er en suveren måte å holde kontroll over matkostnadene. Men det krever som du sier en god del planlegging for å kunne gjennomføres.

    For det første er det en kjempefordel å ha middagsliste for den kommende uken klar, slik at man vet hva som kreves av ingredienser der.

    For de andre krever det en viss innsikt i hvor mye man behøver av diverse matvarer som det går mye av. F.eks, melk, brød, smør,(og majones;-) )

    For det tredje krever det at man setter av tid til å gå gjennom kjøleskap og andre matskap for å se hva man har før man skrive handleliste, at man husker å få med ALT på handlelisten, samt at man husker handlelisten når man drar i butikken.

    For det fjerde må man bestemme en dag hvor man har tid til å ta en skikkelig mathandel, og ikke ender med at man må stresse videre, og glemmer halvparten av det man egentlig skulle ha. (Samt at man har en viss kontroll over hva som ender i handlekurven av varer som man ikke har på handlelisten...)

    Lykke til..så skal jeg skrive min middagsliste for neste uke nå.

    SvarSlett
  2. Jeg er fullstendig enig med deg. Et lite triks for å få alt med på handlelisten er å skrive den etterhvert. Vi har nå en handleliste som ligger på kjøkkenet, og straks vi er tom for noe (eller det minker kraftig) så skal det føres opp på lista. Dersom vi får dette til å virke i praksis vil handlelista mer eller mindre være ferdigskrevet når vi kommer til handledagen.

    SvarSlett
  3. look at here now z0n20j6v92 replica ysl replica bags and shoes replica bags in dubai click to read more p2e80x0q27 replica bags aaa more info here m5f33l0v32 replica designer backpacks replica radley bags

    SvarSlett