søndag 8. februar 2009

Tips til strømsparing

Spar strøm med enkle tiltak. De fleste av oss sløser unødvendig mye med strøm, meg selv inkludert. Nordmenn bruker omtrent dobbelt så mye strøm til lys som det svenskene gjør. Er det så mye mørkere i Norge enn Sverige at vi trenger dobbelt så mye lys? Selvsagt ikke.

Her kommer en liste med 40 måter du kan spare strøm på:


1. Reduser romtemperaturen. For hver grad du reduserer temperaturen sparer du ca 5 % av kostnadene til oppvarming
2. Kle på deg og finn frem ullteppe – senk temperaturen med ytterligere en grad
3. Rom som sjelden brukes bør ha enda lavere temperatur
4. Slå av unødvendig lys. Du trenger ikke lys i et rom hvor ingen befinner seg. Må alle lysene være på i stua for at du skal klare å drikke kaffen din? Dim ned lysene om du kan. Da sparer du strøm og forlenger levetiden på lyspærene. En halogenpære fordobler levetiden om du dimmer lyset med 5 %.
5. Lysrør er den mest effektive lyskilden. Velg lysrør om du kan.
6. Skift til sparepærer der du ikke har lysrør. En 11 Watt sparepære som lyser døgnet rundt vil bruke strøm for ca. 70,- kr i løpet av et år, mens en 60 Watt vanlig pære som lyser døgnet rundt bruker strøm for ca. 370,- kr i løpet av et år.
7. Luft kort og effektivt. Sett vinduet på fult gap i 5 minutter for å skifte ut luften i rommet. Vindu som står på gløtt vil kjøle ned vegger og gulv lenge før luften er skiftet ut.
8. Ha full fryser og kjøleskap. Halvtom fryser kjøleskap trenger mer strøm for å holde nede temperaturen.
9. Trekk for gardiner om kvelden. Dette redusere varmetapet.
10. Monter tettelister rundt dører og vindu.
11. Bruk klessnor istedenfor tørketrommel
12. Slå alltid av elektriske apparat som ikke er i bruk. Ikke la TV og Pc stå i ”stand by”. Selv om mobiltelefonen ikke står i laderen så trekker laderen strøm så lenge den er plugget i veggen.
13. Hell ferdig kaffe/te over på termos og slå av kaffetrakteren
14. Vask klær på lavere temperatur. Temperaturen som er angitt på vaskeanvisningen forteller bare den maksimale temperatur tekstilene tåler. Det betyr ikke at du må vaske på 60 eller 90 grader for at det skal bli rent.
15. Senk temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader. Men aldri under 60 grader – da kan legionella bakterien utvikle seg.
16. Bruk sparedusj
17. Bytt pakning på dryppende vannkraner
18. Skal du bytte/kjøpe nye hvitevarer så kjøp kun produkter som har energimerke ”A”
19. Kjør kun fulle oppvask- og vaskemaskiner.
20. Vask opp for hånd innimellom
21. Ikke skyll oppvasken i varmt vann
22. Installer termostater med nattsenkning på panelovner
23. Bruk en ekstra dyne eller teppe om vinteren. Dermed kan du redusere temperaturen på soverommet med enda et par grader.
24. Fjern lo fra filteret i tørketrommelen hver gang den har vært i bruk. Dermed vil tørketrommelen jobbe mer effektiv.
25. Må du bruke tørketrommel så hiv innpå et par rene og tørre håndklær sammen med de våte klærne. Dette vil redusere tørketiden og energiforbruket betraktelig.
26. Rengjør rillene på kondensatoren bak på kjøleskapet. Dette reduserer mengden strøm som trengs for å holde ønsket temperatur i kjøleskapet.
27. Rim av kjøleskap og fryseboks med jevne mellomrom.
28. Slå av komfyr og kokeplater noen minutter før maten er ferdig. La den opparbeidede varmen gjøre resten av jobben. Det gjør kanskje at middagslagingen tar 30 sekunder lenger tid, men sparer deg for noen kroner i løpet av et år.
29. Installer bevegelsessensor for utelys. Lyset slår seg på når noen kommer innefor sensorens område. Hvorfor betale for lys ute når det ikke er noen der?
30. Dekk til alle middagsrester som du setter i kjøleskapet. Kondensen fra maten gjør bare at kjøleskapet må jobbe enda hardere for å holde nede temperaturen.
31. Vent med å sette matrester i kjøleskapet til maten er kald. Ingen grunn til å betale for nedkjøling som du får gratis om du bare venter litt.
32. Bruk lokk på gryter og panner. Gir kraftig reduksjon i koke- og steketid.
33. Ikke forvarm stekeovn uten at det er nødvendig
34. Mikrobølgeovn bruker mye mindre strøm enn komfyren. Bruk mikrobølgeovn når du kan.
35. Installer varmepumpe
36. Bytt til rentbrennende vedovn
37. Ved fra bøk og eik gir mest varme pr volumenhet
38. Bruk tørr ved og sørg for god trekk
39. Sett ikke møbler foran verken vedovner eller elektriske ovner. Det reduserer varmesirkulasjonen og er i tillegg brannfarlig.
40. Hold rundt hverandre.

Noen av disse punktene er vi ganske flinke til følge. Men det er absolutt rom for en del forbedringer slik at strømregningen kan bli ytterligere redusert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar