onsdag 4. februar 2009

Velkommen til Veien til Rikdom

Denne bloggen vil stort sett handle om personlig økonomi. Som så mange andre mennesker har jeg en drøm om å bli økonomisk uavhengig, men jeg har ingen urealistiske forventninger til at det skal skje over natten. Derimot er jeg stor tilhenger av å bygge stein på stein. Hver dag, hver lille økonomiske avgjørelse skal føre meg ett lite skritt nærmere målet.

Og det er jo gjerne lettere sagt enn gjort. For det er fryktelig mange skritt å gå før jeg kan kalle meg økonomisk uavhengig.

Med økonomisk uavhengig mener jeg friheten til å slutte å jobbe og bare leve av oppsparte midler. Hvor stor formue trengs for å pensjonere seg? Vel, det kommer jo an på svært mange faktorer. Men la oss si at jeg ønsker 300 000,- å leve for per år (etter skatt). Og siden alt dette må komme fra kapitalinntekter blir skattesatsen 28 %. Det vil si at jeg må ha en bruttoinntekt på ca 417 000,- (300000/(1-0,28) = 417000). Og la oss videre anta at formuen blir plassert slik at den gir en avkastning på 5 %. Da trenger jeg en formue på ca 8,3 millioner for å oppnå ønsket inntekt.

Nå kan det godt være at jeg kan klare meg med mindre enn 300 000,- netto, eller at avkastningen på en så stor formue vil overstige 5 %. I så fall vil jeg nå målet om økonomisk uavhengighet med en lavere formue. Men av natur liker jeg å ha en viss sikkerhetsmargin. Så la meg likegodt runde hele beløpet opp til 10 millioner. Målet mitt er altså å skape en formue på kr 10 000 000,-

Dette kommer til å ta tid...

Nå er jeg riktignok ikke alene om å dette. Min kjære Fru er også med på denne planen. Det vil si – den ene dagen er hun helt enig i at vi skal bli flinkere til å spare og bruke mindre penger på unødvendigheter – den neste dagen er hun på shopping. Jeg har en følelse at det vil komme flere poster om akkurat det tema her på bloggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar