mandag 28. desember 2009

Halv skatt i desember – trodde du!

Mange går rundt i den villfarelse og tror at staten er snill og gir oss halv skatt i desember. Du trodde kanskje det du også? I så fall tar du feil.

Nå tenker du kanskje at jeg er på villspor, for du ble da vitterlig trukket halv skatt i desember. Og du kan bare slappe av! Du ble trukket mindre i skatt i desember. Men den eneste grunnen til at så skjedde var at du betalte for mye skatt resten av året. Jepp, det er sant. Fra januar til november blir du trukket mer i skatt enn det inntekten din skulle tilsi, slik at du slipper å betale full skatt i desember.

Hvorfor?
Svaret er at dette er en tvungen sparing til jul slik at staten skal slippe å få halve befolkningen rekendes inn dørene på sosialkontoret i desember. Erfaring viser at en viss andel av befolkningen er dårlige til å planlegge økonomien sin, og derfor er ute av stand til å spare opp en buffer til de økte utgiftene som desember og julefeiring normalt fører med seg – på tross av at alle vet i god tid hvor desember er plassert i kalenderen.

Ekstra skatt resten av året er altså statens måte å gi befolkingen en livbøye slik at den skal komme seg helskinnet gjennom juleshoppingen.

Lurer seg selv
Jeg har noen kollegaer som var svært gira på å jobbe overtid i denne siste måneden av året, for som de sa: ”det er jo halv skatt!”. Resten av året er det så som så med viljen til å jobbe ekstra. De har rett og slett ikke forstått hvordan skatten beregnes.

Når du får tilsendt skattekortet fra likningskontoret er det beregnet at du vil ha en stabil inntekt gjennom hele året. På det grunnlaget blir det beregnet hvor mange kroner du skal betale for mye i skatt fra januar til november. Om du så jobber ekstra mye i desember ender du bare opp med å ha blitt trukket for lite de foregående månedene. Resultat: Baksmell til neste år.

Konklusjon
Det spiller ingen rolle om du tjener lønna di i en måned med full eller halv skatt. Skatten du må betale for hele året blir den samme uansett.

Du kan selvsagt argumentere med at mye jobbing i desember gir deg et forskudd, siden du ikke trenger å betale inn restskatten før langt ut i neste år. Og det er jo til en viss grad korrekt – gitt at du setter pengene til side og lar de forente seg i mellomtiden.

Men da vil jeg argumentere med at om alle lærte seg å spare fornuftig kunne vi sluppet halv skatt i desember, og heller fått lavere skatt resten av året. Med sunn fornuft og gode sparerutiner ville du tjent på det økonomisk. Sagt med andre ord: Du som er flink å spare betaler prisen for at andre er noen rotehoder.

Ha en fortsatt strålende julefeiring!

PS! Akkurat det samme gjelder når det kommer til feriepenger.

8 kommentarer:

 1. Jeg har noen kollegaer som var svært gira på å jobbe overtid i denne siste måneden av året, for som de sa: ”det er jo halv skatt!”.

  Dette er grunnen til at lavere skatt vil kunne øke produktiviteten og verdiskapningen. Dermed kan staten paradoksalt nok få inn mer penger ved å senke skattetrykket.

  SvarSlett
 2. Zio Paperonedesember 30, 2009

  Er ikke helt enig, abeltveit. Dersom lav skatt blir standard, er den ikke lav lenger. Det er det at man har høy skatt ti måneder i året som gjør at folk oppfatter den som lav i desember. Og fjerner man sammenligningsgrunnlaget, er det ikke like motiverende å jobbe overtid lenger, man har jo bare den like høye skatten som resten av året uansett.

  SvarSlett
 3. Dette er et ganske komplekst økonomisk spørsmål. Men jeg tror nok at Zio Paperone har rett. Den psykologiske virkningen av penger vil for mange (de fleste?) overstyre det rasjonelle.

  Hvis ikke burde det vært en entydig sammenheng at dess lavere skattetrykk et land har, dess høyere produktivitet og verdiskapning skulle landet hatt. En slik sammenheng finnes ikke. Svært mange land ligger langt bak Norge når det kommer til produktivitet, effektivitet og verdiskapning - på tross av at vi har et mye høyere skattetrykk en mange andre.

  Les forøvrig om Laffer-kurven på http://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve

  Laffer-kurven viser et tankeeksperiment om at ved svært høy skattesats kan staten øke skatteinntektene ved å senke skattesatsen.

  SvarSlett
 4. Zio Paperone:
  Dersom lav skatt blir standard, er den ikke lav lenger.

  Jeg er ikke enig med argumentet ditt, men anerkjenner i hvert fall at det er basert på en riktig forståelse av menneskesinnet. Jeg tror det er riktig at mennesker kan og vil venne seg til mye, men det forandrer ikke det faktum at mennesker som jobber, sparer og står på, raskere vil se effekten av sitt slit med lavere skatter.

  La oss i et tankeeksperiment anta at vi har to identiske kvinner med et nyttårsforsett om å begynne å trene for å ta av ti kilo. Begge trener like hardt og spiser like sunt i det nye året, men for hver kilo den ene kvinnen trener vekk, legger staten på en halvkilo med fett. Det er åpenbart hvilken av kvinnene som vil ha mest fremgang, motivasjonen vil komme med resultatene, og kvinnene vil få ulik treningslyst.

  Pengemannen:
  Hvis ikke burde det vært en entydig sammenheng at dess lavere skattetrykk et land har, dess høyere produktivitet og verdiskapning skulle landet hatt.

  Ikke nødvendigvis. Det kan være mange andre faktorer som virker inn, og som dermed skjuler den positive effekten som jeg tror at lavere skatt har. Heri er problemet med humaniora og samfunns-"vitenskapelige" disipliner - det er håpløst vanskelig å teste ens hypoteser, og hvis man ikke kan teste det, er det ikke vitenskap.

  SvarSlett
 5. det er da november lønnen du får " halv skatt" på ikke desember. altså det du jobber i November for du utbetalt i desember med halv skatt. Ikke at det har så mye og si jobber du for mye overtid i november får du mindre igjen på skatten/baksmell

  SvarSlett

 6. Buy Quality COUNTERFEIT MONEY And fake Passports,Driver’s License,ID Cards,Visas.SSN And We give Out Loans to All countries
  Contact us today and get your quality Passport, Driver License, ID Cards, etc. We are number one when it comes to producing quality real and fake documents We produce both real and fake quality passports,drivers licenses, ID cards,birth certificates,diplomas,Visas,SSN,US green card if in case you have been looking to get a document/documents then now is your best chance, you can get in contact with us via:
  Email-: perfect-documentation@hotmail.com
  Skype Name:Ranko322
  whatsapp +4915215387133

  ((MONEY))

  This bills are not home made but industrial and professional manufacturing. From High
  Quality IT techinicians from US,Russia,Korea and China We offer high quality COUNTERFEIT NOTES for the following currencies;

  EUR - Euro
  USD - US Dollar
  DNR - DINAR
  GBP - British Pound
  INR - Indian Rupee
  AUD - Australian Dollar
  CAD - Canadian Dollar
  AED - Emirati Dirham
  ZAR - Rand
  CHF - Swiss Franc
  CNY - Chinese Yuan Renminbi
  MYR - Malaysian Ringgit
  THB - Thai Baht
  NZD - New Zealand Dollar
  SAR - Saudi Arabian Riyal
  QAR - Qatari Riya

  E-Mail Your Questions and Comments.

  We are looking forward to receiving your inquiries and early receipt of your first orders!

  SERIOUS INQUIRIES ONLY PLEASE
  http://legitsource4u.boards.net/board/1/general-discussion
  http://legitdocumentsav.moreforum.com/admBase/login/1224517.html

  SvarSlett
 7. HALLO; Trenger du et lån?
  Vi tilbyr lån til enkeltpersoner: personlig lån til konsum, boliglån, kredittinnløsning, gjeldsinnløsning (For å samle all gjeld på en kreditt), forretningslån og også et lån for å kjøpe en bil.

  Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt?
  Vi kan støtte deg med et lån for å gjennomføre prosjektene dine, for eksempel: bygging av hus, kontorer, gårder, og også finansiere reiseprosjekter, ditt selskap eller et prosjekt som du trenger ekstern finansiering.

  Trenger du et investeringsfond?
  Vi kan investere i de store prosjektene dine. Dette er forbeholdt selskaper som søker investorer for å finansiere forskningsprosjekter, eiendomsprosjekter, overtakelser og andre forretningsbehov.

  VELG DE BESTE LÅN-alternativene NÅ !!! For mer informasjon om tjenestene våre, kontakt oss via denne e-postadressen: novaglobalfinances@gmail.com

  Hva vi tilbyr;
  Vi tilbyr alle slags lånetjenester, både sikrede og usikrede lån, gjeldskonsolidering og mange andre til en veldig rimelig pris.

  NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES er datterselskapet til et av de sterkeste finanskonsernene i Europa og over hele verden med en stor kapital. NOVA GLOBAL FINANSIELLE TJENESTER forfølger en strategi for å være til stede der vekst blir funnet, koble kunder til mulighetene det skaper, hjelpe bedrifter med å vokse, økonomier til å trives og enkeltpersoner til å realisere sine ambisjoner.

  Send en låneforespørsel nå !!!
  Navn: Camilla Karlsen (lånesenterbetjent)
  Kontakt mail: novaglobalfinances@gmail.com

  SvarSlett