mandag 30. mars 2009
Fast handledag gir økt motivasjon
På onsdag gikk vi tom for smertestillende og vi ble derfor nødt til å bryte vårt selvpålagte forbud mot å oppsøke dagligvarebutikker utenom den faste handledagen. Dette er selvsagt et resultat av dårlig planlegging, men dog en god nok grunn til å bryte besøksforbudet. Vi var heldigvis disiplinert nok til ikke å handle noe mer enn høyst nødvendig.
På lørdag stoppet kassaapparatet på 550 kroner. Med andre ord har vi handlet inn en halv måneds forbruk til utrolige 900 kroner. Kjøleskapet er stappfullt, og det samme er frysen. Det kan dermed se ut som om vi nå får igjen for at vi ved flere anledninger har handlet mer mat enn vi egentlig trenger. Jeg regner med at vi må ha en litt større handlerunde neste uke, eller senest uka deretter, så hvordan denne andre måneden med fast handledag blir totalt sett er litt tidlig å si. Skulle de to neste ukene bli som de to foregående ender vi opp 70 % under budsjett.
Jeg synes det er utrolig artig å ha en sånn liten konkurransen med oss selv om hvor mye vi klarer å spare på husholdningsbudsjettet. Det virker rett og slett motiverende på meg. Etter at vi startet med dette er både Fruen og meg blitt mye flinkere til å sjekke dato på varene i kjøleskapet sånn at vi rekker å spise opp maten - før den går rett i søpla. Men en ting er hvert fall sikkert – vi kommer ikke ned i null.
I går bakte jeg også brød igjen. Denne gangen var resultatet langt fra like vellykket som forrige gang jeg bakte brød. Havrebrødene fra Regal ville rett og slett ikke heve skikkelig, og den angitte steiketiden på 30-35 minutter er alt for kort. Det smaker rett og slett deig av brødene. Så det kan se ut som om jeg må bake på nytt igjen i løpet av uka – alternativt at vi bryter butikkbesøksforbudet enda en gang.
søndag 29. mars 2009
Oljefondet støtter Veien til Rikdom
Eller, det var det Slyngstad kunne ha gjort, om han bare hadde lest Veien til Rikdom – noe han neppe har gjort. Men absolutt burde. I hvert fall – etter å ha lest intervjuet med Slyngstad i DN kan vi slå fast at Oljefondet og Veien til Rikdom har et ganske sammenfallende syn på verden og fremtiden.
Akkurat som vi skrev den 13. mars sier nå Yngve Slyngstad til DN at det bare er en fordel om aksjemarkedene ikke stiger for raskt, slik at Oljefondet rekker å få kjøpt mest mulig på dagens tilbudspriser.
Og det er jo nettopp det som er viktig: å få kjøpt mest mulig av verdens bedrifter billigst mulig. Spørsmålet er altså hvor mye bedrift klarer vi å kjøpe for hver tønne med olje. I Nordsjøen finnes det en gitt mengde med olje, og det kan da ikke være noe å gråte over at bytteforholdet mellom olje og bedrifter for tiden er svært gunstig for vårt vedkommende.
Grafen under viser at vi i dag kan kjøpe tre ganger så mye aksjer for hver tønne med olje som det vi kunne gjøre for ti år siden. En kort periode i løpet av fjoråret fikk vi faktisk fem ganger så mye bedrift for hver oljetønne som for ti år siden.
Så sutringen til Øystein Sprøyt Spetalen har vi fortsatt liten sans for. På dette området er vi helt på linje med Finansprofessor Espen Eckbo. Torsdag 26. mars stod følgende å lese i DN:
"all forskning viser at risikopremien for aksjer er positiv, og over tid vil gi bedre avkastning enn rentebærende papirer. De som ikke har forstått det, har ikke sett på tallene, sier Eckbo med klar henvisning til Øystein Stray Spetalen og andre som har tatt til orde for at aksjeandelen i fondet må senkes fra dagens 60 prosent."
Tvert i mot. Om Eckbo eller vi i Veien til Rikdom redaksjonen hadde fått bestemme så ville aksjeandelen i Oljefondet blitt økt ytterligere fra dagens målsetning om 60 prosent. Vår egen aksjeandel er fortsatt på latterlig lave 15 % av totale verdier. Og i likhet med Oljefondet får også vi tilført friske midler hver eneste måned. Dog i noe mindre omfang enn Oljefondet, men så lenge verdens børser er på tilbud er vi på shopping.
Jordtimen – suksess eller fiasko?

For min kjære Fru og meg fikk jordtimen et litt annet utfall. I går annonserte jeg med brask og bram her på Veien til Rikdom at jeg ikke bare skulle slukke lyset en time – jeg skulle koble ut hovedsikringen slik at strømforbruket kom ned i null. Tidlig på kvelden i går fant vi ut at vi skulle kjøre oss en liten tur inn til byen, og vel fremme i byen var vi begge to enige om at vi var sultne og trengte mat. Dermed bar det på restaurant. Maten var riktig god, og siden bilnøklene lå i Pengemannens lommer kunne Fruen også nyte noe godt i glasset. Klokken tikket mot 2030 og jeg begynte å mase om at nå kom vi til å gå glipp av Earth Hour.
Straks etter begynte servitørene å fylle hele lokalet med mengder av stearinlys, før lyset ble slukket av. Det ble rett og slett en utrolig romantisk stemning – og vi to var ikke de eneste som ble sittende å kysse hverandre. Riktig så vakkert var det.

Nå kan nok miljøaspektet ved å erstatte elektrisk lys med stearinlys diskuteres. Eller – det er i grunnen ikke noe å diskutere. Du trenger veldig mye mer energi for å lage et stearinlys enn det du får tilbake i form av lys. Sammenlignet med elektrisk lys så er stearin en ren klimabombe.
Vel hjemme litt senere på kvelden kunne vi konstatere at vår bolig hadde vært totalt mørklagt både før, under og etter Earth Hour. Men miljøaspektet og den økonomiske siden ved å slukke lyset, for så å sette seg i bilen å kjøre en tur er vel regelrett en katastrofe. Pengemannens bidrag til klimaet under Earth Hour var med andre ord ikke noe å skryte av.
På den romantiske siden derimot må vi kunne si at jordtimen var en suksess.
Foto: Jay :D og Laura Morariu sxc.hu
lørdag 28. mars 2009
Earth Hour
Jordtimen - kl 2030 til 2130 - skal altså markere at atferden til selv deg og meg er av betydning. Målsetningen er at en milliard mennesker skal delta på verdensbasis. Oppfordringen går ut på å slå av lyset, men Pengemannen har tenkt å ta steget ett hakk lenger. Jeg tar rett og slett og kobler ut hovedsikringen denne timen, og dermed blir vårt bidrag enda litt større. Ingen av varene i hverken kjøl- eller fryseskap tar skade av at strømmen kuttes én time. Det skal i grunnen bli veldig deilig med en helt time uten TV, PC, musikk eller andre forstyrrelser. Tror rett og slett jeg tar med meg Fruen og går en tur den timen, så kan vi gå der hånd i hånd og se på et forhåpentligvis mørklagt nabolag. Eart Hour er godt for verden, det er godt for lommeboka, og det er godt for parforholdet.
Jeg lurer bare på om Guinness Rekord Bok har tenkt å trykke navnet på en milliard deltakere...
onsdag 25. mars 2009
tirsdag 24. mars 2009
Kroner 21 000 tilbake på skatten

De siste årene har jeg jevnlig vært inne på nettsidene til Skatteetaten og lekt meg med funksjonen Enkel skatteberegning. Her er det bare å fylle inn opplysninger om inntekt, formue og fradrag og så får du straks svar på hvor mye du skal betale i skatt for inneværende år. Legg inn opplysninger om hvor mye du har betalt i skatt hittil og så ser du hvor mye som gjennstår resten av året.
I et øyeblikk eller to syntes jeg faktisk litt synd på ham, men det er det strengt tatt ingen grunn til. Han er en oppegående mann med høy utdannelse og burde visst bedre enn å la seg friste av øyeblikkets glede. Nå er det ingenting galt i å la seg friste dersom du bare forstår konsekvensene av det, og har både vilje og evne til å bære dem. Det har ikke min kollega.
søndag 15. mars 2009
Pass på fra mandag
I tillegg til feil i årsoppgavene så finnes det noen andre feil som rett og slett skyldes deg selv. I noen tilfeller må du selv varsle ligningskontoret om endringer for at de i det hele tatt skal kunne vite hva som er riktig skatt for deg. De vanligste områdene hvor folk trenger å gjøre endringer er i følge DineSider:
- Skatteklasse
- Sykdomsfradrag
- Reisefradrag
- Renter
- Valutalån
- Aksjer
- Bolig i utlandet
- Privat barnepass
- Lønns- og trekkoppgaver
- Gaver til veldedige organisasjoner
Ingen av oss ønsker å betale mer skatt enn det vi må, men det er nå en gang skattepengene som finansierer velferdstilbudet vi alle nyter godt av, og dermed er det å undra seg skatt det samme som å stjele fra fellesskapet.
Gode rutiner gav 40 % under budsjett

For noen uker tilbake ble vi enige om at lørdagen skulle være vår faste handledag, og alle andre dager har vi forbud mot å oppsøke dagligvareforretninger. Vi har rett og slett idømt oss selv besøksforbud - med stor suksess! Vi har kuttet kostnadene til mat med over 40 % i forhold til vårt eget budsjett. Besparelsen i forhold til 2008 er enda større. Beløpet som spares overføres delvis til bufferkonto og delvis til sparing til neste års bryllup. De gode rutinene vi er i ferd med å innføre vil altså gi seg utslag i andre fordeler på et senere tidspunkt, og det bør jo gi oss ekstra motivasjon til å fortsette. Jeg er likevel fortsatt litt avventende til om vi klarer å gjennomføre dette prosjektet like konsekvent i ukene og månedene som kommer, men så langt har det vært en ubetinget suksess.
Foto: Dominik Gwarek sxc.hu
lørdag 14. mars 2009
Ut og handle mat

Ja, det er ikke uten grunn at vi handler mat akkurat på Rema 1000. I det lange løp er den rett og slett billigst. Dette viser også DinSides store pristest. I følge DinSide vil en familie på fire spare over 7 600 kroner ved å konsekvent velge Rema 1000 fremfor den dyreste butikken. Baksiden ved å velge Rema 1000 er at vi går glipp av en del veldig gode tilbud på de dyrere forretningene.
Foto: Mette Finderup sxh.hu
fredag 13. mars 2009
Tap i Oljefondet er bra

Ikke uventet har dette ført til et hylekor uten like. Alle er sure og sinte på Regjering og Norges Bank for at de har rotet bort pengene våre. Legg ned Oljefondet, roper Per Valebrokk i en kommentar på E24.no. ”De har tatt sparepengene våre, sprunget til Wall Street og spilt dem bort,” sier Øystein Stray Spetalen til Aftenposten. ”En tragedie”, er kommentaren til økonomiredaktør i Aftenposten Ola Storeng.
Men er det noen grunn til dette hylekoret da? Etter min mening er det ikke det. Tvert i mot burde vi jublet. Vi burde alle sammen jublet over at internasjonale aksjemarkeder har gått ”i dass” siste år, og jeg skal forklare deg hvorfor.
Da Oljefondet startet sine investeringer hadde det et mandat om at 40 % av fondet skulle være i aksjer og 60 % i obligasjoner. Det er allment akseptert at over tid så vil aksjer gi høyere avkastning enn obligasjoner, og derfor vil Oljefondet kunne øke sin avkastning ved å øke andelen som er investert i aksjer. I 2007 ble det vedtatt at aksjeandelen skulle økes til 60 % mens obligasjonsandelen skulle reduseres til 40 %. Siden fondet er så gigantisk stort er det ikke gjort over natta å kvitte seg med sånne mengder obligasjoner for å øke aksjeandelen tilsvarende. Dette tar selvsagt tid. Faktisk tar det så lang tid at ved årsskiftet så var aksjeandelen fortsatt ikke kommet høyere enn 49,6 %. Fallet i aksjeverdiene i 2008 er selvsagt en del av forklaringen på hvorfor en fortsatt ikke er ferdig med å øke aksjeandelen.
Men konsekvensen er at Oljefondet nå kjøper aksjer i stor stil til en mye billigere penge enn det kunne gjøre for ett eller to år siden. Alternativet til finanskrisen og børsnedgangen ville vært at Oljefondet hadde kjøpt seg inn i stort sett de samme selskapene til en mye høyere pris. Og på ett eller annet tidspunkt kommer børsene til å stige igjen, og så lenge vi ikke er dum nok til å selge oss ut nå vil gevinsten i fremtiden blir meget behagelig. Hylekoret er altså forbannet over av vi nå kan kjøpe store internasjonale selskaper på tilbud.
La oss ta et litt mer hverdagslig eksempel. Tenk deg at du har en utslitt garderobe som trenger fornyelse. Siden du føler at det blir litt voldsomt å skifte ut hele garderoben på en dag bestemmer du deg for å gjøre det gradvis de neste månedene etter hvert som du får lønn. I desember finner du en fin genser på H&M til kr 300,- som du kjøper. Genseren viser seg å være så behagelig å gå med at du etter en tid bestemmer deg for at du skal ha to til av samme type. Derfor tar du med deg 600 kroner og stikker innom H&M på nytt. Nå viser det seg at den genseren som du kjøpte i desember er satt ned i pris til 100 kroner. Blir du glad eller lei deg?
I følge Øystein Sprøyt Spetalen bør du bli lei deg, siden du betalte 200 kroner mer i desember enn du ville gjort om du hadde ventet til i dag. De fleste fornuftige mennesker derimot ville blitt overlykkelige. Du har jo alt bestemt deg for at du skal ha to gensere til, og du er i utgangspunktet villig til å betale 300 kroner per stykk. Nå kan du enten kjøpe seks gensere til for samme pris, eller du kan kjøpe de to ekstra genserne du hadde planlagt og fortsatt ha 400 kroner til overs. Nei og nei så trist…
Ved begynnelsen av 2008 eide Oljefondet ca 0,75 % av alle børsnoterte selskap i Europa. I dag er tilsvarende eierandel ca 1,5 %. Vi har med andre ord doblet eierandelen vår i store solide selskaper hvorav de fleste etter all sannsynlighet vil produsere behaglige overskudd i flere generasjoner fremover.
Det kan godt argumenteres for at timingen for å starte opptrappingen av aksjeandelen var dårlig, siden dette startet mens aksjene var på sitt dyreste. På samme måte kan vi nå i ettertid også argumentere for at starttidspunktet for hele Oljefondet var lite heldig. De første kronene ble tilført fondet i 1996, men det var først på sluttet av 1990-tallet at fondet fikk en størrelse av særlig betydning, med andre ord midt under dotcom-feberen.
Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond – Utland som det egentlig heter, er det suverent største fondet i Europa og ett av de aller største i verden. Mesteparten av fondet skal stå urørt i 30 – 50 år, før vi gradvis begynner å hente pengene hjem for å betale pensjonene til en aldrende befolkning. Avhengig av fremtidig oljepris og hvor mye mer olje vi klarer å hente opp fra Nordsjøen så kan det godt tenkes at den totale levetiden på Oljefondet blir på nærmere 150 – 200 år. Med andre ord vesentlig lenger tidshorisont enn den gjennomsnittlige aksjeeier. Og med en slik tidshorisont blir det meningsløst å prøve å time topper og bunner i markedet. Etter all sannsynlighet vil Oljefondet kom best ut av det ved å handle verdipapirer i omtrent samme tempo som pengene føres inn i fondet.
Og i 2008 ble fondet tilført 384 friske oljemilliarder, og samtlige ble brukt til å kjøpe aksjer. Som nå har falt enda mer i verdi. Bedriftene er altså blitt enda billigere, og for hver måned som går bruker vi nye oljemilliarder til å kjøpe en større andel av dem. Er ikke det herlig å tenke på?
Er du opptatt av dine fremtidige pensjoner – og ikke minst dine barnebarns pensjoner - så bør du håpe på at børsoppgangen lar vente på seg lenge nok til at vi får kjøpt så mye som mulig av verdens bedrifter til tilbudspris.
Foto: rore_d sxc.hu
mandag 9. mars 2009
Pengemannen baker brød
Nå er det i grunnen ikke så ofte det blir bakt brød hjemme hos oss i det hele tatt. Både Fruen og jeg er glad i å lage mat, men der hvor hun er en mesterkokk er jeg en skarve amatør. Men selv ikke Fruen er noe særlig begeistret for baking. I lengre tid har jeg pratet om at jeg sikkert kunne bake gode brød om jeg bare hadde prøvd. Det har ikke manglet på oppmuntring og støtte så jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv for at det har bare har blitt med snakket.
Men i helgen skjedde det altså. Jeg ble rett og slett inspirert av damene inne på pengevett.com som i denne tråden har diskutert brødbaking. Mulig at jeg har jukset etter pengevettdamenes standard siden jeg brukte en 1-2-3 pakke, men ett sted må jo en nybegynner starte. Juks eller ikke - to stk brød ble egenhendig bakt av undertegnede. Og her i huset finnes verken bakemaskin eller foodprosessor så deigen måtte eltes og knas med ren håndmakt. Det må da kompensere for bruk av 1-2-3 pakke? Ekstra lang tid til heving fikk den også. Jeg vet at mange påstår at forheving er unødvendig, men her aksepteres ikke noe slurv. Skal det gjøres, så skal det gjøres. Dermed fikk deigen også to omganger med etterheving før brødene ble penslet med egg etter alle kunstens regler.
Fruen var strålende fornøyd med resultatet, og utnevnte meg resolutt til familiens baker - med forventning om nybakt brød hver dag. I didn’t see that one coming…
søndag 8. mars 2009
Kvinner roter bort pengene sine

Det er nemlig stor forskjell på holdningen til personlig økonomi mellom menn og kvinner, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Postbanken. Kvinner mellom 20 og 35 år har mye sjeldnere penger igjen på konto når måneden er slutt i forhold til sine jevngamle brødre. Det betyr med andre ord at de fullstendig mangler enn buffer for å dekke inn uforutsette utgifter.
I tillegg kjøper de også oftere ting de egentlig ikke har råd til. Kvinner lever altså over evne. Å kjøpe ting man ikke har råd til kan over tid bare føre ett sted hen – gjeldskrise. Så hvorfor gjør noen, og da særlig kvinner, dette? Vet de ikke bedre?På ett eller annet tidspunkt virker det som om enkelte fullstendig mister kontrollen over egen økonomi, og langsomt synker de dypere og dypere ned i ei hengemyr av purringer, inkasso, gjeld og sosiale tilleggsproblemer.
Jeg sitter ikke på svaret, men jeg synes det er interessant å filosofere over problemet. Her er noen av de årsakene jeg tror er viktigst:
1. Samlivsbrudd. Å skille seg kan bli fryktelig dyrt. Det er ikke mulig å etablere seg på nytt etter et samlivsbrudd uten å pådra seg en del kostnader. De fleste familier har bare en komfyr og ett kjøleskap osv., etter bruddet trenger begge parter en av hver.
2. Barnefordeling. Henger selvsagt sammen med nr. 1, men bidragsgjeld kan være fryktelig tung å bære. Samtidig vil transportkostnadene ved besøk, og det at barnet får to hjem føre til masse ekstra utgifter for mor og far.
3. Selvstendig næringsdrivende som går konkurs. Ære være dem som prøvde - selv om de ikke fikk det til. Uten slike folk hadde ikke vi andre hatt en arbeidsplass å gå til.
4. Langvarig sykdom/uførhet. Jo da, vi har gode trygdeordninger i Norge som fungerer som et godt sikkerhetsnett om vi får problemer. Inntektsbortfallet ved uførhet kan likevel være betydelig. Og inntreffer dette på et tidspunkt hvor vedkommende nettopp har pådratt seg store faste kostnader, som familieforøkelse eller ny bolig, så kan veien til økonomisk ruin bli kort.
5. Avhengighet. Det kan være spilleavhengighet, eller rusavhengighet. Mange som har mistet gård og grunn pga. en sykelig avhengighet.
6. Manglende forståelse for verdien av penger. Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor mange folk som ikke har råd til en flatskjerm i dag, som likevel tror at de vil ha råd til flatskjermen pluss 15 % rente om et halvt år - og derfor kjøper den på kreditt i dag.
Og i følge nevnte undersøkelse fra Synovate så gjelder dette altså flere unge kvinner enn unge menn. Det er i grunnen fryktelig rart at dette gjelder flere kvinner enn menn, all den tid dagens unge kvinner tar mer utdanning enn menn. Kan det skyldes at kvinner er blitt mer statusbevisste enn før? Og mer statusbevisst enn menn?
I tenårene er det liten tvil om at motepresset er størst på jentene. Det er også de som løper den største risikoen for å bli utstøtt av flokken om de ikke tilpasser seg ved å kjøpe de riktige klesmerkene, reise på de riktige feriene, delta på de riktige festene osv. Er dette holdninger jentene tar med seg inn i voksen alder?
Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken hevder at unge kvinner er økonomisløve, og stiller seg spørsmålet om kvinnene bare venter på at noen skal komme og redde dem etter at de har rotet til økonomien. Mulig at Dokk Holm har rett i det. I så fall er kvinnefrigjøringen kommet mye kortere enn vi skulle trodd. Dette kan ikke bety annet enn at kvinnene selv ønsker å opprettholde et tradisjonelt kjønnsrollemønster med mannen som forsørger og foresatt. Hvorfor skulle de ellers med åpne øyne la økonomien gå over styr?
Menn oppsøker oftere enn kvinner risikofylte situasjoner, og tar generelt flere sjanser her i livet enn sine søstre. Men tre av fire kvinner har ikke penger igjen på konto når måneden er over. Det kaller jeg å leve risikofylt! Likevel er det ”bare” 48 % av dem som selv opplever å ha litt eller meget dårlig råd. Jeg får bare ikke dette regnestykket til å gå opp. 75 % er blakk ved månedens slutt, men bare 48 % opplever det som et problem… Kanskje kvinner i større grad enn menn er offer for leve-etter-evnen-bløffen.
Jeg vet fortsatt ikke om Dokk Holm har rett i at kvinner er økonomisløve. Om du tror at du har en forklaring så lytter jeg mer enn gjerne.
Fast handledag - en suksess?

fredag 6. mars 2009
Hvor skal jeg gjøre av pengene mine?

Skal jeg nå målet mitt om økonomisk frihet må jeg leve et liv med nøysomhet slik at kostnadene er mindre enn inntektene. Jeg må altså ha en positiv kontantstrøm, eller Cashflow som det heter på nynorsk. Dette er jeg godt i gang med, og inntekten min har vært en del høyere enn utgiftene mine en tid nå. Det betyr ikke at det er slik hver eneste måned – langt der i fra. Det er flere måneder i året hvor jeg går kraftig i minus, men totalt sett for hele året er kontantstrømmen godt over på plussiden.
Overskriften kan kanskje få enkelte lesere til å tro at jeg vasser i penger uten anelse for hvordan jeg skal bli kvitt dem. Det er ikke tilfelle – dessverre. Poenget er at overskuddspengene som kommer inn på bankkonto ikke bør bli værende akkurat der særlig lenge. Pengene må settes i arbeid slik at de kan være med å skape enda mer inntekt. Kapitalen kan settes i arbeid på mange forskjellige måter. Den vanligste – og minst lønnsomme er å la pengene stå på en vanlig bankkonto. Men selv da jobber pengene for deg. Du får betalt, i form av renteinntekt, for å låne bort pengene dine til banken, som igjen låner penger videre til andre. Selvsagt er det mindre lønnsomt å gå rundt med pengene i lommeboka, for da jobber jo ikke pengene i det hele tatt.
På lang sikt er det mye mer lønnsomt å eie aksjer. Kortsiktig kan selvsagt tapene bli stor, men på lang sikt kan vi regne med at aksjer vil gi rundt 10 % avkastning, mens penger i banken kanskje gir 4 %. Muligheten til å tape mye penger på kort tid er også grunnen til at jeg aldri vil gå inn i aksjemarkedet for å prøve å hente en kortsiktig gevinst. Hver gang jeg blir fristet av kortsiktige og risikofylte prosjekter, som skal føre til raske penger, må jeg minne meg selv på Warren Buffett sine to viktigste regler for pengeplassering: Regel nummer 1; ”Tap aldri penger”, og regel nummer 2: ”Glem aldri regel nummer 1.” Jeg vil derimot mer enn gjerne være i aksjemarkedet for å ta del i den langsiktige verdiskapningen som bedriftene står for.
Gratis varerprøver
Mills hadde visstnok veldig lyst til å sende meg en pakke Vita hjertego' - helt gratis. Jeg er glad i både Mills og margarin jeg, så jeg fylte ut både navn og adresse. Nå sitter jeg og venter i spenning på at postmannen skal komme med en pakke margarin. Og det verste er at jeg gleder meg.
mandag 2. mars 2009
Uke 2 med fast handledag
Dette er nesten for godt til å være sant. Beløpet ligger godt under det vi normalt handlet for i en tilsvarende periode i fjor. Fortsetter det på denne måten så kommer vi til å spare tusenvis av kroner i året. Jeg regner nesten med at det ligger noen skjulte husholdningsutgifter lenger fremme i tid, som jeg ikke har tenkt på enda. I tillegg er det vel en fare for at det nye handlemønsteret vårt slår sprekker en eller flere ganger i året som kommer. Jeg må jobbe hardt med den mentale innstillingen for at så ikke skal skje.
søndag 1. mars 2009
Status per 01. mars 2009

Februar var også en av de månedene hvor Statens Lånekasse skulle ha sitt. Dermed er studielånet redusert med ca kr 6 000,-. Tidligere har jeg også lånt bort noe penger til familie og venner. En del av veksten i eiendeler denne måneden skyldes at dette er blitt tilbakebetalt. Egentlig burde disse pengene vært ført opp som eiendeler i form av fordringer på andre i forrige måned, men det ble altså ikke gjort. Dermed er heller ikke økningen i egenkapital så stor som den ser ut til å være. Jeg noterer meg for fremtiden at penger jeg eventuellt låner bort blir ført opp som fordringer, slik at endringen i egenkapital blir mest mulig korrekt.
- Sum eiendeler: kr 510 000,- (+ 6,5 %)
- Sum gjeld: kr 390 000,- (- 1,5 %)
- Sum egenkapital: kr 120 000,- (+ 46 %)
Sum eiendeler fordeler seg med ca kr 135 000,- i bankinnskudd og rentefond. Dette har gitt et godt bidrag til å styrke bufferen. Både aksjefondene og enkeltaksjer har falt noe den siste måneden. Samtidig har jeg fast sparing på kr 3 000,-, og dermed ligger fortsatt totalverdien på rundt kr 55 000,-. Også den obligatoriske tjenestepensjonen har falt noe i verdi i februar.
Resultatet for hele måneden er at egenkapitalen har økt med hele 46 % til kr 120 000,-. Det synes jeg er en meget pen økning på kun én måned. Og selv om jeg skulle ønske det kan jeg nok ikke regne med at det kommer til å bli slik hver måned fremover. Jeg er smertelig klar over at budsjettet mitt inneholder flere måneder som går i minus når vi kommer til sommeren. I den perioden blir jeg også mest sannsynlig nødt til å bruke av bufferen. Derfor er det ekstra viktig at jeg er flink å spare nå.