torsdag 5. november 2009

Status for min økonomi per 1. november

Etter tre måneder med nedgang i formuen kom det en etterlengtet oppgang i oktober måned. Formuen min økte med 6 000 kroner, hvilket er en god del mindre enn planlagt. Jeg sløser fortsatt for mye med penger.

Den siste måneden har det foregått mye både på jobben og i privatlivet som har krevd tid og krefter (og penger). Dermed har det blitt lite tid igjen til å lese, skrive og filosofere over økonomi, og resultatet er at pengene ser ut til å få egne ben å gå på.

Binde meg til masten
Jeg tror at noen av det viktigste jeg kan gjøre for å bedre økonomien min er å sette av mer tid til akkurat slike aktiviteter; lese, skrive og filosofere over både min egen og andres privatøkonomi. Når jeg leser om andres fiaskoer så tenker jeg ”den fellen der skal hvert fall ikke jeg gå i!”, og når jeg leser om andres suksess så tenker jeg ”så genialt! Det der skal jeg også lære meg/prøve å gjøre”. Begge deler gir meg inspirasjon til å styre mine egne penger på en mer fornuftig måte.

Og jeg merker at jeg har vært alt for lite inne på forumet pengevett.com den siste tiden. Akkurat nå er det 147 diskusjonstråder med nye innlegg jeg ikke har fått tid til å lese, og langt mindre kommentere.

Å skrive om økonomi hjelper meg å omsette inspirasjonen i praktiske handlinger. Jeg er jo tvunget (selvpålagt sådan) til å rapportere om mine egne økonomiske suksesser og fiaskoer hver eneste måned i statusrapportene. Slik prøver jeg å binde meg selv til masten.

Og den siste tiden har altså min mentale innsats vært rettet inn mot andre ting enn økonomi, med den konsekvens at hjernen min overhode ikke har følt seg bundet til noen mast. Dette er ren psykologi, men så er jo også penger i stor grad et psykologisk fenomen.

Status
Status for min privatøkonomi per 1. november var som følger:

Sum eiendeler: kr 296 000,- (+ 2,8 %)
Sum gjeld: kr 386 000,- (+ 0,5 %)
Sum formue: - kr 90 000,- (+ 6,2 %)

Siden nyttår har formuen økt med litt over 118 000 kroner, eller omtrent 12 000 kroner per måned. Det er ikke så aller verst, men jeg tror likevel jeg kan vinke farvel til målet mitt om en økning på 170 000 kroner for året sett under ett. Hver av årets to siste måneder må føre til en økning i formuen min på 26 000 kroner om jeg skal nå målet, og når snittet hittil ligger under det halve av dette så er dette ikke lenger realistisk. Særlig ikke når vi tar i betraktning at det er to dyre måneder som ligger foran oss; julegavene vil gjøre et innhugg på bankkontoen i november og selve julefeiringen vil kreve sitt i desember.

Nytt mål?
Bør jeg sette meg et nytt mål for hva formuen skal øke med i 2009 all den tid jeg erkjenner at eksisterende mål ikke lar seg innfri? Kanskje burde jeg det. Men vil ikke det bare være en måte å lure meg selv?

La oss si at jeg setter et nytt mål om å øke formuen med 120 000 kroner totalt for 2009. Da mangler jeg kun 2 000 kroner for å nå målet. I januar kan jeg høylytt proklamere at jeg har vært flink og levert et resultat som overgår målsetningen, alle har glemt den opprinnelige målsetningen jeg satte meg, og jeg får muligheten til å sole meg i glansen av min egen dyktighet.

Jeg tror ikke det vil sette meg i bedre stand til å nå nye mål for 2010 (som snart skal settes). Kanskje tvert i mot. Da blir det jo ikke så viktig å nå målet da – jeg kan jo bare sette meg et nytt om det ikke funker.

Nei, jeg holder fast på målsetningen om å øke formuen med 170 000 kroner i inneværende år, og så håper jeg at min egen frykt for ydmykelsen ved å rapportere fiasko ved årsskiftet vil binde meg fastere til masten enn noen gang.

Her kan du lese tidligere statusrapporter.

Foto: Kriss Szkurlatowski, sxc.hu

12 kommentarer:

 1. Jeg kjenner igjen fremgangsmåten og gjør nøyaktig det samme ved ikke å endre mitt beløpsmål for jul som er 90 000. Derimot lar jeg det stå, som en ydmykelse ja, men også som en erkjennelse på at teori ikke (alltid) funker i praksis, og som mål for neste halvår, klarer jeg det ikke denne gang, neivel, så prøver vi igjen!

  SvarSlett
 2. Jeg syns det er for tidlig å erkjenne at det ikke går. Alt går, bare kjerringa vil, heter det hjemme hos meg.

  Det er halv skatt i desember, og julen behøver faktisk ikke bli så skrekkelig dyr, hvis du tar deg tid til å planlegge litt. Det rekker du.

  Stå på - ikke gi deg!

  SvarSlett
 3. Takk for at du gir meg et ekstra puff Dragen! Det kan være du har rett at det er for tidlig å erkjenne nederlaget. I det minste bør jeg anstrenge meg hardt for å prøve å nå målet likevel.

  Hva sier du Zelig? Skal vi lytte til rådet fra Dragen og gjøre en ekstra innsats for å komme i mål? I det minste bør vi prøve å gjøre ydmykelsen så liten som mulig :)

  SvarSlett
 4. 118,000,- er ikke dårlig, og det er en signifikant andel av det du tjener i året etter skatt. Klart, det er kjedelig å ikke nå et mål, men hvis du greier å fortsette slik i 10-15 år, vil du være en förmögen mann.

  SvarSlett
 5. Det utgjør absolutt et vesentlig del av inntekten min. Det som likevel er viktig å huske på er at ikke alle 118 000 er spart lønn. Deler av det skyldes verdistigning på aksjer og aksjefond.

  SvarSlett
 6. Hva er grunnen til at du ikke bruker pengene du har spart til å betale ned gjelden din, Mr. Money Man? Merk at jeg selv kan komme med flere gode argumenter for å ikke gjøre nettopp det, men jeg er nysgjerrig på hvorledes du tenker.

  SvarSlett
 7. @Abeltveit: Takk for et glimrendes spørsmål. Svaret ble etterhvert så langt at jeg laget et eget innlegg for det.

  http://veientilrikdom.blogspot.com/2009/11/derfor-betaler-jeg-ikke-ekstra-ned-pa.html

  SvarSlett
 8. Ja, jeg vil gjøre en ekstra innsats før jul, Pengemannen. Jeg har gjort noen endringer her og der som kanskje kan redde noen flere penger inn til jul. I tillegg er jeg nærmest besatt av å få julegavene og kortene i havn før desember viser seg på kalenderen, noe som kan gjøre kongelige utslag på sparebeløpet jeg legger av i desember. Lykke til Pengemannen. I know you can do it! ;)

  SvarSlett
 9. Høres bra ut Zelig :)

  Jeg har også en plan om å komme i mål med julegavene innen utgangen av november. Men foreløpig er jeg ikke kommet lengre enn til planleggingsstadiet...

  SvarSlett